söndag 12 december 2010

Adventskalender 12 dec 2010 - Dementors

På en av Harry Potter-dvd:erna som vi har finns en lång intervju med Joanne Rowlings. Hon berättade ganska ingående om sitt liv och om hur Harry Potter-berättelserna har kommit till. Hennes eget personliga liv har i stor grad påverkat berättelsen. Det står också ganska klart att hon gärna undvek att tala om sin personliga gudstro, eftersom hon visste att många skulle kunna gissa vad som skulle ske i sista boken.

Särskilt intressant var hur hon hade skapat Dementor-karaktärerna. Ni vet den där hemska "fångvaktarna", ett slags svävande spöken som kan suga själen ur en människa. Eller rättare sagt; de suger ut alla glada och goda känslor och minnen, så att endast de dåliga blir kvar.

Egentligen är det en sorts bild för svår depression, något som Rowlings själv upplevde när äldsta dottern var baby och hon själv just hade skilt sig från barnets far.

När jag åter tittade på Prisoner of Azkaban, men intervjun i gott minne, slog det mig hur träffande detta är.

Foto fr harrypotter.wikia.com
Bilder i böcker, speciellt de som ligger åt fantasy-hållet, kan ibland förklara verkligheten bättre än vanliga ord. Eller ge något som liknar en förklaring. Vi har aldrig svar på allt.

Man kan ju tänka sig att någon som planerar spränga sig själv i en stor folksamling har varit utsatt för en ordentlig Dementor-attack. Hur skulle man annars förklara gärningen?
Snälla, skyll inte på religionen. Visst är det sant att religion kan vara det starkaste vapnet för goda och onda gärningar, men i slutändan handlar det ändå om att vi människor låter dementorer, eller liknande, suga alla goda tankar ur oss så att bara de onda bli kvar. Skyll inte på Gud.

Slutligen, om Harry Potter-serien. Jag tycker att böckerna är något av det absolut bästa som har skrivits om kampen mellan ont och gott, den som är så närvarande också i vår värld.

Teologer har måhända skrivit hyllmeter på samma tema, utan att någonsin komma så nära som JK Rowlings.


"Dementors are among the foulest creatures that walk this earth. They infest the darkest, filthiest places, they glory in decay and despair, they drain peace, hope, and happiness out of the air around them... Get too near a Dementor and every good feeling, every happy memory will be sucked out of you. If it can, the Dementor will feed on you long enough to reduce you to something like itself...soulless and evil. You will be left with nothing but the worst experiences of your life."
Remus Lupin to Harry Potter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

NaNoWriMo Dag 9

 Hur går det för alla NaNoWriMo:are där ute? Min start har varit seg. Jag lyckades inte med min stategi att skriva mycket de första dagarna,...