lördag, maj 10, 2014

71.Största hotet mot extrem islamism är inte drönare

Kristen och feminist? I en och samma person? Kan det?
Ja, säger jag bestämt, och jag tror Jesus var det förste feministen i de stora världsreligionerna.
Jag är så bestämd feminist att jag allvarligt funderar på att rösta på Femininistiskt Initiativ i riksdagsvalet (som jag får rösta i även om jag inte bor i Sverige längre)
Men det är egentligen är sidospår. Kanske skriver jag mer om detta en annan gång.

Men det jag vill skriva om har en hel del med feminism att göra.

Min favoritkolumist (han skriver i New York Times) heter Nicholas Kristof och skriver ofta om kvinnors rättigheter världen över.
Han påpekar att medan världen mest var upptagna med att fundera på vart ett malaysiskt flygplan tagit vägen (tragisk historia i sig...) så kidnappades hundratals flickor i Nigeria av extremiströrelsen Boko Haram (som bokstavligen betyder västerländsk utbildning är synd) utan att världen brydde sig nämnvärt, och på ledningsnivå i Nigeria gjorde man ingenting heller.
Boko Haram tycker ungefär som Taliban att flickor inte ska ha utbildning eftersom de ändå bara ska hållas instängda hemma, föda barn och ta hand om dem. Det var Talibananhängare som sköt den pakistanska flickan Malala i huvudet, enbart därför att hon propagerade för flickors rätt till att gå i skolan.

Nu vet vi att det bästa medlet mot barnadödlighet och dålig utveckling i fattiga länder är utbildning av flickor. Av pojkar också, givetvis. Utbildning av flickor gör dem bättre medvetna om hur de ska hjälpa sina familjer, inte bara för att överleva, utan även för att få en bättre framtid. De föder färre men friskare barn. Och i sin tur manar de dem att utbilda sig, och kan hjälpa dem med utbildningen. Kort sammanfattat: Utbildade kvinnor är bättre mödrar.

Kort sagt; som Kristof säger:  the greatest threat to extremism isn’t a drone overhead but a girl with a book.
Det största hotet mot extremism är inte en drönare som flyger över huvudet utan en flicka med en bok.

Men vi ska inte glömma att det inte var så värst länge sedan som det även i Sverige ansågs olämpligt att kvinnor läste romaner. De kunde ju få idéer. Och det är ännu närmare i tiden som det förväntades att utbildade kvinnor som gifte sig och fick barn skulle sluta jobba. Och inte börja igen när barnen blivit lite större.


Vi har kommit långt i Sverige. Men ändå behövs feminismen. I alla nivåer i samhället, utvecklade eller mindre utvecklade länder, i krig eller i fred, finns orättvisor, och dem är vi kallade att bekämpa.


2 kommentarer:

  1. Jag är också kristen och feminist. Kan tipsa om bokenJesus feminist av Sarah Bessey som handlar om just det.

    SvaraRadera
  2. Ursäkta sen reaktion, men jag hade glömt att kommentarerna stod på moderering...
    Tack för tipset!

    SvaraRadera

Miljöskildringar och trovärdighet

Det var inte meningen att det skulle gå en månad mellan inläggen, men... Här kommer det i alla fall. Jag är väldigt känslig för trovärdig...