lördag, januari 30, 2010

Skriva till musik

När ni skriver, skriver ni till musik?

Själv vill jag ha tyst just när jag skriver, men när jag planerar intrig och karaktärer och scener, då får det gärna vara musik runtomkring.

Jag har en romanidé som helt har vuxit fram ur U2s Sometimes you can't make it on your own, och där huvudpersonen i samma berättelse älskar till Even Better than the Real Thing (också U2). När jag senare skrev om hur samma person var rejält under isen så lyssnade jag på Coldplays Fix You.
Van Morrison användes också till att få form på samma karaktär.

En annan romanidé har lånat titeln från en annan U2 låt (ja, den som inte vet att jag gillar U2 har inte varit uppmärksam), All I Want is You (som förresten fått ge namn till min "vanliga" blogg också).

De älskande i mitt nuvarande romanprojekt dansar till Glenn Millers Moonlight Serenade och men sedan går strömmen (berättelsen utspelar sig i Afrika och där händer det att strömmen går ibland...) och de får klara natten utan annan musik än hans nynnande av samma krigshetsarlåt, som motivet för hans kärlek kallar den.

Om jag går på konsert, speciellt klassisk musik, så börjar fantasin komma igång ordentligt. Jag brukar nästan alltid få inspiration när jag lyssnar på musik live. Eller om jag har fastnat i berättelsen och inte kommer vidare så brukar det lösa sig när jag lyssnar.

Vad några författare inspireras av kan ni läsa här. Jag ser att även Henning Mankell gillar U2!

3 kommentarer:

 1. Själv är jag ju ingen "riktig" författare, men jag skrev i princip hela "Ur mörkret" till en enda playlist, som dessutom finns med i slutet av boken. ;)

  Jag har, som du, supertydliga kopplingar mellan enskilda låtar och scener ur den boken.

  (Även om "Experimentåker..." från nya boken faktiskt föddes till "We are", ur den spellistan. Den blev aldrig klar till "Ur mörkret", så den har fått ligga och gro till sig under tiden).

  SvaraRadera
 2. Jag skriver gärna till musik, antingen instrumental, klassisk eller "radio"-musik vars texter jag kan mycket väl. Handlar väl ganska mycket om känsla kan jag tro: vilka känslor man själv har just då och vilka man vill förstärka eller få fram i det man skriver.
  Brukar dock aldrig ha med övertydliga musikreferenser i själva texten, det har hänt vid ett eller ett par tillfällen hittills.

  SvaraRadera
 3. Det beror på. Ibland älskar jag att skriva till musik, kan inte skriva utan musik. Andra gånger blir jag bara irriterad på alla låtar, och sitter i tystaste tystnad och knapprar på tangenterna.

  Det handlar helt enkelt hur man känner i och vad man skriver om, tror jag.

  Just nu är jag inne i en period då jag bara kan skriva till Melissa Horns musik.

  SvaraRadera

Miljöskildringar och trovärdighet

Det var inte meningen att det skulle gå en månad mellan inläggen, men... Här kommer det i alla fall. Jag är väldigt känslig för trovärdig...