torsdag, oktober 06, 2011

Kan alla lära sig skriva?

Jag slänger ut en fråga så här i höstgrådasket.

Kan alla lära sig skriva?
Och då menar jag inte lära sig stava och formulera meningar och ha korrekt grammatik.

Utan jag menar skriva berättelser. Skönlitterärt och fakta. Och jag menar skriva så att det är njutbart att läsa (Hur många av oss har inte läst faktaböcker och studielitteratur som är så tråååkiga att man vill dra något gammalt över sig. Författaren kan sitt ämne, men kan inte skriva. Med hjälp av proffs har de dock lyckats få till en bok, men ack så oläsbar).

Jag tror nämligen inte det. Jag har svårt att tro att någon med 3 i svenska uppsatserna på gymnasiet plötsligt skulle kunna skriva fantastiska episka romaner med fulländat språk. Lite tillspetsat, men ni förstår vad jag menar.
Andra tror annorlunda. Att det är ett hantverk man kan lära sig utan talang.

Jag kan inte vissa saker, därför att jag inte har talang. Jag kan inte komponera sånger. Jag kan inte jobba med barn (även om uppfostrandet av mina egna gjort mig lite mer kunnig på området). Jag är skitkass på att ta nya kontakter. Även om det är något man till viss mån kan träna bort, men det är inte samma sak. Som min äldste son till exempel, hos honom verkar det sitta i ryggmärgen, förmågan att ta kontakt med okända. Glömmer aldrig hur han som 3-4 åring kunde sitta och prata länge och oblygt med den okände medpassageraren i flygplansstolen intill under en långflygning. Mina andra barn skulle aldrig göra något sådant.

Jag är bra på annat. Jag kan skriva. Det är en gåva/talang som jag utvecklar.
Jag är rätt så bra på att måla och teckna. Också det är något som jag försöker utveckla.
Jag är rätt bra på att sjunga (har en bra röst), men skulle inte kunna "sjunga efter noter". Kan höra när något är falskt, men inte hitta ett g utan hjälp av ett instrument eller stämgaffel.

Åsikter om detta?5 kommentarer:

 1. Jag tror inte att alla kan skriva romaner. Dels för att alla inte VIll/är intresserade och därför inte är redo att lägga den tid som krävs för att lyckas, men också som du säger en fråga om talang, precis som alla kreativa yrken. Kreativitet är inget man föds med, självklart kan ingen skriva direkt från födseln, men man kanske kan födas med talangen som kan utvecklas till den grad att man kan skriva en bok, man kan födas med förutsättningarna. Jag tror det är många författare som kan vittna om att de skrev berättelser redan som barn, precis som det finns personer som började sjunga och skriva sånger redan som små. Finns de rätta förutsättningarna och talangen då kan man lära sig, tror jag. Men det är inte säkert att alla som "kan skriva" även kan sjunga, måla eller skriva musik, alla har vi olika talanger. Tycker det är lite fånigt när folk säger att alla kan skriva, för ingen skulle väl påstå att alla kan bli konstnärer eller sångerskor...? Det är samma faktor som spelar in.
  ursäkta för det långa svaret :)

  SvaraRadera
 2. Jag tror att den mänskliga förmågan till anpassning och utveckling kan vara mycket mäktigare en talang. Talang är vad du får gratis, resten får du utveckla fram.

  Jag tror att de flesta kan lära sig att skriva, men att för vissa kommer det vara väldigt svårt. Alla kan nog dock inte lära sig skriva -allt-, men finns det envishet och intresse så tror jag att det kan föra någon otroligt långt.

  Vad man "kan" och "inte kan" sitter till stor del i huvudet.
  Det är vad jag tror, intressant fråga! =)

  SvaraRadera
 3. I princip kan väl många ha talang, på olika sätt, men den blir aldrig utvecklad.

  SvaraRadera
 4. En del har "det" som är både talang, disciplin, arbetsförmåga och vilja att ständigt lära nytt i kombination. De kan skriva eller måla eller göra musik eller dansa. För många tycks den kreativa driften gå i par på något underligt sätt. Själv skriver jag och gör musik men är en sopa på att måla, teckna och rita. Min fru både skriver och målar bra.
  Det tragiska är de som är födda med talang och vägrar utnyttja den - jag har mött en del sådana. Men lika tragiskt är alla talanger som kvävs därför att innehavaren av densamma tror att det räcker och inte är tillräckligt nyfiken och villig att lära nytt. De är väl sentida offer för romantikens idiotiska tro på det unika geniet, som aldrig har funnits i verkligheten. Att påstå sig gå och vänta på inspiration är också en återvändsgränd. Vet inte vem som sa det först, men det är lika sant för det: Konstnärligt arbete består till 5% av inspiration och 95% av transpiration. Det vet jag extra väl nu, sedan jag fått mina första två romaner publicerade.
  Så åter till frågan om alla kan skriva (i den mening du, Monica, lägger i det). Mitt svar är dessvärre nej, jag tror inte det.
  Allan Willny

  SvaraRadera
 5. Jag tror de flesta kan lära sig skrivandets hantverk. Lära sig hur man planerar en berättelse, lägger upp storyboards, klimax, antiklimax och sånt där.
  Men det betyder inte att alla kommer att kunna skriva riktigt bra och fängslande berättelser. För att klara av det måste man ha talang och passion.

  SvaraRadera

Karin Slaughter on tour

Det är inte så ofta man får träffa författare som man sedan länge har högst uppe på favoritlistan. Michael Connelly befinner sig högt upp p...