fredag 28 december 2012

Summering av skrivaråret 2012


Dags att summera skrivaråret som ligger bakom mig. Och blicka framåt. 
Obs! Varning; långt inlägg!

Jag upptäcker att det fjärde året i rad som jag summerar och blickar framåt. Ganska intressant att blicka tillbaka. Och nedslående. Det enda som egentligen är uppmuntrande är envisheten som lyser igenom. Fattar inte egentligen hur jag har orkat hålla på så länge som jag har gjort. Och även om det känns kymigt just nu så har jag ingen tanke på att ge upp.

Så här såg min framåtblick ut för exakt ett år sedan. Med nya kommentarer i annan färg

Inför 2012:

1. Jag ska börja jobba med mitt ”älsklingsmanus” När allt jag vill. Jag skiter i om det är ”ickeutgivningsbart”. Det känns helt rätt att ge mig på min ”prästskröna” igen. Bara för min egen skull!
Nej, det har jag inte gjort. Förutom att jag började skriva ihop ett ordentligt synopsis och har tänkt länge på några nyckelscener. Hela boken är klar i mitt huvud. Dels har jag inte hunnit eftersom jag skrev om Djungelblomma under året. Men mest är det för att jag inte vågar. En refusering av detta manus skulle antagligen få mig att sluta skriva helt. (Eller äntligen ta modet till mig och ge ut själv). En annan anledning till att jag inte vågar är att jag vill "öva mig" på andra manus först. Så att jag blir bättre skribent.

2. Jag ska skicka in Djungelblomma till ytterligare förlag. Inte för att jag riktigt tror att det har en chans, men när jag ändå har det färdigt är det bara dumt att inte gå en runda till. Får se hur jag tacklar refuseringarna i nästa omgång. Hoppas och drömmer fortfarande om att få napp. Man ska aldrig ge upp.
Två månader efter att jag skrev detta hörde ett av förlagen jag skickat till i september av sig. Deras lektör hade läst; älskade första halvan, men tyckte inte om andra halvan. Jag uppmanades skriva om, med hjälp av ett ganska utförligt lektörsutlåtande. Var nöjd med resultatet när jag skickade in i september, men hade antagligen tagit mig vatten över huvudet och blivit övermodig. Förlagets lektör tyckte att det var rörigt och att det inte lyfte i andra halvan. Den korta refuseringen kom i november. Snacka om att bli knäckt. Just nu har jag väldigt svårt att ta till mig att jag "kom så långt", det är få förunnat. Men det kanske sjunker in så småningom.
Nu har jag tre förlag kvar att skicka till. Och två varianter av ett manus, det gamla och det omskrivna. Av det försöker jag skapa ett tredje. Men är väldigt svårt eftersom jag på något sätt tappat "den första kärleken" till det här manuset (som jag verkligen har älskat).Vet egentligen inte hur jag ska gå vidare.

3. Jag ska sätta mig in i vad det innebär att ge ut själv, i alla fall hur man ger ut en ebok. Kanske kommer Djungelblomma bara som ebok.
Som det ser ut nu blir det ingen ebok. Ska man ge ut måste man ha ett manus man verkligen tror på. Det har jag inte i nuläget.

4. Jag ska fortsätta att läsa mer och satsa på bokbloggandet inför bokmässan 2012.

Det har jag verkligen gjort! Läst som en galning och varit bloggambassadör för bokmässan. Vansinnigt roligt.

5. Jag ska åka på Bokmässan igen. 
Hela mässan, fyra dagar... Mycket intensivt, men givande!Läs min bokblogg, se fliken ovan!

6. Och jag har ett mål till; jag skulle vilja hitta ett deltidsjobb så att jag kan bekosta eventuella skrivarutgifter (lektörsläsning, skrivarkurser?) själv. Håll tummarna för mig! De söker fortfarande deltidsbrevbärare här i Holland, det låter som ett idealt sidojobb för en författare!
I slutet av januari började jag jobba några timmar i veckan som brevbärare, alldeles intill där jag bor. Det var kul att göra något annat än bara sitta hemma, trots att det var slitsamt. Men så upptäckte jag att det var omöjligt jag hålla sig inom de bestämda tiderna och att holländska postverket var mycket motvilliga till att betala ut övertid. Jag upptäckte att det var så för andra kollegor också. Och då var det inte roligt längre. Det genererade bara ilska och trötthet och med en man som tjänar bra (bara han lyfter pennan tjänar han mer än vad gjorde en hel månad, lite överdrivet, men ni förstår kanske) kunde varken jag eller han motivera mig till att fortsätta jobba. 
I början av november slutade jag. Saknar inte jobbet alls och har nytta av att jag har bättre rutiner hemma. Det är svårt att vara hemmamamma och hitta rutiner, man måste vara väldigt disciplinerad, annars har man dåligt samvete när man skriver för att man inte har tagit hand om tvätten, eller så har man dåligt samvete när man tar hand om tvätten för att man inte skriver.... puuu...  
Inte heller har jag använt några av pengarna till lektörsläsning. Men jag ska börja en kurs i novellskrivande för veckotidningar, jag kan väl säga att lönen delvis betalat detta.

---------------

Mål inför 2013:

1. Jag ska försöka skriva om Djungelblomma och skicka till de tre förlagen jag har kvar på min lista. Är det fel att skicka in något som man inte längre tror på? Jag har ju trott på manuset en gång. Det är kanske precis som ett förhållande, ups and downs, men man har lovat varandra trohet, så man reder ut det... Låter det fånigt? Jag hoppas i alla fall att jag ska tycka om manuset igen om jag bara låter det få lite tid.

2. Jag ska gå en kurs i att skriva noveller för veckopressen. Kanske med målet att lyckas sälja in några noveller. Men det är kanske att vara lite övermodig, jag vet ju inte ens om jag passar för novellskrivandet. Men jag behöver en utmaning, och det här får det bli!

3. Jag ska gå Ann Ljungbergs distanskurs Produktiv författare. Såg att jag redan för ett år sedan skrev att det var kursen för mig. Jag är inte direkt produktiv. Och nu är jag hemma på heltid igen, borde hinna producera mer text.  
Nu har jag vunnit kursen, i Anns eminenta adventskalender! Yes!

4. Fortsätta att läsa. Självklart! Det måste varje författare göra. Mycket!

5. Välja ut ett nytt manus att satsa på. Frågan är vilket, jag har flera kandidater. Förhoppningsvis ha ett manus klart till sommaren som jag kan skicka till lektör. Here we go again.

5. Ta tag i älsklingsmanuset. I alla fall titta på det igen.

6. Åka till bokmässan. Har fått ett presentkort för seminariekorten så jag kan inte missa chansen. Flyger billigt och bor hemma i stugan. Och det blir bara roligare för varje år, eftersom man lär känna fler och fler (författare, -wannabees, bokbloggare, förlagsfolk, författarcoacher och lektörer, you name it...)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Redigering klar

Min stora redigering av Sanden är klar. Berättelsen är klar, känns det som, och nu är det bara korrläsning, den sista finslipningen kvar. ...