fredag, oktober 31, 2008

Det går trögt igen...

...och ni börjar väl tycka jag är tjatig.

Men faktum är att när man reviderar sitt eget manus bör man nog göra allt i ett svep. Speciellt om man ska räta ut eventuella intrigböjar och hitta lösa ändar som bör knytas i hop på slutet. 
Läser man inte allt på en gång glömmer man snabbt vad man har läst. 

Så det blir väl att börja om från början igen nästa vecka... Puu...


Är det någon mer än jag som måste ha ett papperutskrift när ni renläser? Jag hittar massor av fel på papperkopian som jag aldrig såg på skärmen. 
Efter att ha låtit manuset ligga i drygt två månader hittade jag ytterligare fel. Jag skäms när jag tänker på mina försökskaniner som hade plågat sig igenom så många fel.


fredag, oktober 17, 2008

Vem läser Bokskrivardagbok?

Jag har en liten skara trogna läsare på denna blogg. Det går att se i statistiken.
Men jag vet inte vilka ni är och varför ni läser.

Det skulle vara kul om ni skrev en rad i kommentarerna.
Hur hittade ni hit?
Varför läser ni?
Vad tycker ni om bloggen?


torsdag, oktober 16, 2008

Stal en mening från en blogg idag...

...får man göra det?

En av mina huvudkaraktärer har frikyrkobakgrund. Efter en skilsmässa lämnade hon inte bara den unge pastorn hon var gift med utan kyrkan och Gud också.
En orsak till det kraschade äktenskapet var deras barnlöshet. Bland andra.

I en bloggkommentar kom följande reflektion över frikyrkornas sexualisering av äktenskapet;

"Vid ett riktigt lyckat "frikyrkobröllop" känns det som om bruden skall vara oskuld när hon lägger sig i bröllopssängen och gravid när hon stiger upp igen."

Numera klippt och klistrat in i min roman. Ganska omskriven, men ändå. Får man göra så?
Nu har jag i alla fall angett källan.

-------
Om den halvanonyme AT skulle ha invändningar, välkommen att protestera.


onsdag, oktober 15, 2008

På gång igen

Efter att ha lidit av en total oförmåga att kunna läsa mitt manus, har jag lyckligtvis kommit igång igen. Jag har läst hela manuset en gång och har nu börjat om, med rödpennan i hand.
Effektivisering och avkortning är några av nyckelorden nu. 
Intrigen behöver en ordentlig genomgång också.

Jag har ändrat slutet, det hade hängt löst länge och när jag fick bekräftelse från två läsare att det mycket väl kunde kapas har jag beslutat att göra just det.
Jag inser också att jag har varit bunden vid längden. Jag gillar långa romaner, men det är klart, då ska de vara bra. Debutanter är sällan förmögna att skriva långa historier.
Jag var redan uppe i 100 000 ord, vilket är i längsta laget.

Efter första genomläsningen insåg jag att jag fortfarande tycker om historien och huvudpersonerna. Jag var lite rädd för att det inte skulle vara så.
Att vara trött på manuset är en helt annan sak, det hör till det normala, har jag förstått.


fredag, oktober 03, 2008

Inspiration för framtida bok


Inspirationen lyfter på starka vingar ibland.
Det räcker att se en enda liten bild i en tidning och man uppslag för en ny bok.
Kolla in den här bilden saxad ur Aftonbladet. Den föreställer vicepresidentkandidat Palins dotter med pojkvän. Alltså hon som ska ha barn i december.
Enligt uppgift ska paret gifta sig nästa år.
Andra uppgifter säger att blivande fadern egentligen inte alls känner sig redo att bli far. Kunde han kanske tänkt på innan, men...

Då flyger fantasin iväg, speciellt när man ser hans min. Kanske håller han bara god min ett tag, tills hela kalaset är över. Jag får en sådan där underlig känsla av att allt är fejk. Jag hoppas för allas skull att jag har fel. Jag hoppas att båda är kära och lyckliga och ser fram emot att bli föräldrar.
Jag får sådana hemska vibbar att jag tänker mig att han har mutats. Om du hänger på här och spelar lycklig blivande pappa och make ett tag, så ska vi se till att hjälpa dig att starta det där företaget du alltid har drömt om. Eller nåt sånt.
Fy, vad jag är hemsk.

Det är då jag får en idé till en roman. Det är kanske omöjligt att skriva om en ung man i kölvattnet till en amerikansk politiker, men man kan alltid byta karaktärer. En framstående högerkristen pastor, vars ogifta dotter blir gravid. Eller den högkyrklige kvinnoprästmotståndaren vars son gör sin flickvän gravid. Spä på lite och låt den gravida flickvännen vara prästkandidat.

Jag glömmer ofta sådana här fantasier ganska snabbt, om jag inte skriver upp dem.
Det har jag gjort nu.


torsdag, oktober 02, 2008

Skriva om slutet

Jag håller just på och skriver om slutet till min roman. Säger er kanske inte så mycket, men en av de saker två av mina läsare var överens om var att jag skulle kapa slutet. Jag håller med. Slutet var en svans som inte kunde vifta. Den känslan hade jag haft länge, men jag har varit osäker om den var riktig. Det är därför man måste låta andra läsa.

Så nu håller jag på och skriver om det som ska bli det "nya" slutet.

Det känns så fantastiskt bra att komma igång igen. Ångesten verkar vara borta. Allergin mot den utskrivna versionen av manuset har också minskat.

"Det är egentligen så lite som behövs", sade en av mina läsare.
Jo, jag hoppas det.

Karin Slaughter on tour

Det är inte så ofta man får träffa författare som man sedan länge har högst uppe på favoritlistan. Michael Connelly befinner sig högt upp p...