söndag 24 mars 2013

Stilla veckan; inget bloggande

Stilla veckan börjar i morgon och och jag ska inte ägna mig åt bloggning. Tar en paus alltså. I stället ska jag ägna mig åt passionen. Passionshistorien, alltså. Vad som hände med Jesus den sista veckan, från palmsöndagen till påsk.

Jag är inte så öppen med min tro på den här bloggen, eftersom den handlar om skrivande. Dessutom tror jag inte att personlig kristen tro gagnar chansen till utgivning speciellt mycket, eftersom Sverige är så antireligiöst. Tyvärr.
Jag är lite som JK Rowling, som vägrade tala om sin gudstro i intervjuer innan sista Harry Potter gavs ut, eftersom många då kanske skulle gissa vad som skulle hända på slutet med Harry.

Sedan är jag inte så "missionär". Tycker personligen att folk som försöker "pracka på" sina medmänniskor sin tro är pinsamma och jobbiga. Den enda effekten är att man får "Jehovas vittnen-stämpel". Samtidigt är det synd, eftersom många har fördomar om vad det handlar om att följa Jesus, de flesta associerar tro med halvgalna kristna pastorer i USA som säger att homosexuella inte har plats i Guds rike (eller värre...). Eller så tror man att man måste tro på allt som står i Bibeln.Jag tror inte på Bibeln, brukar jag säga, jag tror på Jesus. Samtidigt är jag såpass konservativ att jag hävdar att vi firar jul för att fira att Jesus föddes (inte midvinterblot, eller julklapparnas ankomst) och påsk för att minnas hur Jesus dog och fira att han uppstod (inte att det är vår och det är gott att äta  vackert målade ägg, både riktiga och de av choklad).

Men det är klart att ens tro påverkar skrivandet. Har man en livsmoral i botten påverkar det ens skrivande. Ofta blir den ett tema i boken, om än inte alltid så tydlig.

Jag har också ett manus, När allt jag vill,  som jag har hållit på med sedan 2005, som handlar om en nyprästvigd kille, Henrik. Det är mitt hjärtemanus, som jag tar fram emellanåt och skriver på (kanske borde jag ta fram det under stilla veckan, det är som att återse en kär vän varje gång jag gör det). Men när det är färdigt, gud vet när, kommer jag antagligen inte ens att bry mig om att skicka det till vanliga förlag. Det får nog bli Verbum, Libris eller Marcus förlag direkt. Fast jag är rädd att de tycker manuset är för "världsligt" (de både ligger med varandra och syndar på olika sätt i berättelsen...).

Nåja, vi ses efter påsk. Lite stilla veckan-reflektioner kan ni hitta på bloggen All I Want. Samt lite vegetariska fasterecept.

7 kommentarer:

 1. Jag har en känsla av det motsatta, det att tro på gud verkar vara en trend just nu, kristen gud eller annan gud. Tror inte att det skulle vara något hinder för att bli utgiven. Det är iaf mitt intryck.

  Vad skulle man ha kunnat räkna ut vad gäller slutet på Harry Potter? Där är jag inte med :-).

  Jag brukar tänka att det är "tur" att jag bor i land där jag själv fritt kan avgöra varför jag firar t.ex. jul eller påsk (de två helger som du talar om).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas du har rätt ang utgivning.

   Ang Harry Potter.
   JK Rowling fick ofta frågor om hon hade en personlig (kristen) tro. Hon ville inte svara eftersom hon var rädd för att folk skulle gissa att Harry på något sätt måste offra sig (som Jesus). Vilket han ju också gör, för att rädda sina vänner och alla andra som strider med honom. Även om det bara var halva sanningen, han var ju tvungen att dö så att Voldemort kunde dö, eftersom HP var sista horcruxen.
   I alla fall, Kristusallegorin är ganska tydlig, om man kan sin bibel. Offret, att han hela tiden är den "utvalde" (fast det får ju inte han och läsaren reda på förrän HP ser Snapes sista tankar) plus ett par småhintar, som direkta bibelcitat i sista boken.

   Radera
  2. Aha, tack för ditt svar, Monica!

   Radera
 2. Tack för att du delar med dig av dina personliga tankar kring din tro.

  Glad påsk!

  SvaraRadera
 3. Vilhelm, Libris förlag24 mars, 2013 21:51

  Vi tar tacksamt emot manus. Välkommen att skicka det till oss enligt instruktionerna här: http://www.librisforlag.se/skicka_manus

  Med vänlig hälsning,
  Vilhelm, Libris förlag

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar sådana här kommentarer! ;)

   Jag hör av mig när det är dags (när manuset är färdigt)!

   Radera

Redigering klar

Min stora redigering av Sanden är klar. Berättelsen är klar, känns det som, och nu är det bara korrläsning, den sista finslipningen kvar. ...