fredag, januari 21, 2011

Lära sig hantverket

Amanda gör mig uppmärksam på en intervju med sin förläggare, som finns att läsa här, 17 jan 2011 sid 18 (man måste bläddra sig fram).

Jag kan inte låta bli att reflektera över två saker. Det ena gör mig taggad. Det är så sant, det som Karin Linge Nordh säger; man måste lära sig hantverket:
"Över huvud taget verkar det i Sverige finnas en rädsla för att se författandet som ett hantverk."
Utövar man ett hantverk så blir man bättre på det ju mer man övar, ju mer man lär sig teknikerna. Talangen måste finnas, men ingen är född till författare (eller finsnickare, eller keramiker, konstnär eller musiker).

Jag har som att strävan att bli bättre. Lära mig mer. Nästa manus ska bli bättre än det förra. Jag vill lära mig av misstagen.

Det andra gör mig mindre taggad. Rätt så besviken, till och med. I intervjun berättas det om hur Forum aktivt letar författare, tex bland kändisbloggare som de tycker "skriver bra" (jag följer nästan inga kändisbloggare, så jag vet inte om det finns några som skriver bra, men så är det säkert).

Uppenbarligen är det så att manusen som Forum får in inte håller måttet (i så fall måste vi aspirerande författare bli bättre och bättre...)
Eller så faller det på att författarna bakom manusen inte är tillräckligt kända (vissa undantag finns givetvis, det finns alltid manus som sticker ut, och de blir alltid utgivna, tror jag).
Kända namn säljer fler böcker, antar jag. Förlagen är företag som måste  vara ekonomiskt framgångsrika. Det är fullkomligt logiskt att de letar bästsäljare. Och böcker skriva av kändisar.
Artikeln med Linge Nordh bekräftar bara vad jag redan misstänkte; du ska sticka ut, ha tur, eller vara känd för att bli utgiven (de två första måste hänga ihop).

1 kommentar:

  1. Ja, jag läste den också och fick samma tankar som du. Jag är ingen kändis eller kändisbloggare, så därför kommer inte mitt manus att bli antaget... (lite grovt tillyxat, men ändå med en gnutta sanning...).

    Trist om det verkligen är så.

    SvaraRadera

Karin Slaughter on tour

Det är inte så ofta man får träffa författare som man sedan länge har högst uppe på favoritlistan. Michael Connelly befinner sig högt upp p...