Det ligger något i det där med att man ska helst skriva något varje dag.
Sedan jag fick idén att skicka in mitt gamla manus till ytterligare förlag (efter en varsam revidering) har jag inte skrivit en rad på mitt "nya manus". Det känns lite som om jag har "glömt" bort det.
Nu måste jag komma igång igen. Man annat och andra sliter och drar i mig. Det finns alltid något att göra, speciellt när det lackar mot jul.
-----
En annan sak som jag har upptäckt de senaste dagarna är att så många mindre förlag just nu inte är intresserade av nya manus. De dåliga tiderna antagligen. Himla otur, när man har kämpat i nästan två år med ett manus och så blir det lågkonjunktur.
Andra förlag är "överhopade" av manus och har inte tid. (Mer än tidigare? En massa arbetslösa som ägnar sig åt att skriva en bok?)
Ett svar jag fick lät ungefär så här: "Vi ger bara ut 5-6 nya böcker 2010 och de är redan inbokade."
Inbokade?
Ska man också boka en tid som de läser ens manus? Ska man maila först och fråga NÄR de har tid att läsa ens manus? Om man är snäll och väntar ett halvår kommer de då att ha tid och möjlighet? Under tiden har väl alla andra som struntat i deras uppmaning skickat in sina manus och man hamnar sist i "kön" i alla fall.
Har något annan råkat ut för något sådant här? Vad gör man? Väntar?
Författarens största dygd?
Talang?
Fantasi?
Tolerans mot ensamhet?
Bra sittfläsk?
Nej.
Tålamod.
------------------------------------------------
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
NaNoWriMo Dag 9
Hur går det för alla NaNoWriMo:are där ute? Min start har varit seg. Jag lyckades inte med min stategi att skriva mycket de första dagarna,...
-
... och blir förhoppningsvis lite mer hårdhudad till nästa gång. Jag erkänner låååångsamt för mig själv att det troligtvis är över för den...
-
För några månader sedan oroade jag mig för hur jag skulle reagera om jag bara fick standardrefuseringar från de förlag jag skickade in till ...
-
Debutantbloggen har stått för ett par bra inlägg om refuseringar som jag har läst och känt igen mig i. Och jag grubblar faktiskt fortfaran...
Jag är relativt ny som "skrivare". En lust och förmåga som har kommit med åren. Blir lite ledsen när jag märker hur svårt det är att ens få förlagen att läsa manus. Att man helst ska vara ett känt namn och då inte känd för att vara författare. Lusten att skriva kanske inte mattas av, men jag ser hur publicering av eventuell bok försvinner ut i rymden någonstans. Ska bli intressant att se om någon har en idé vad du ska göra.
SvaraRaderaHej Monica. Blir alltid så glad när jag ser nya inlägg från den här bloggen i RSS-läsaren.
SvaraRaderaSom du vet så är jag ju numera på två stolar - både som författare (joru, tjena - jag skriver skräcknoveller...) och som... eh... "förläggare" tror jag att vi kom överens om att kalla alla inom förlaget.
Hur som helst - det innebär att jag har lite syn in i hur det kan funka på ett litet förlag.
För vår egen del har lågkonjunkturen drabbat hårt. Det säljs helt enkelt färre böcker nu än tidigare och det gör att förlagens eventuella krediter sträcks till bristningsgränsen. Det skulle inte förvåna mig om vi faktiskt får se flera småförlag gå omkull i det närmaste.
Men när ett förlag säger att man "ger bara ut 5-6 nya böcker 2010 och de är redan inbokade." så innebär det med största sannolikhet att man helt enkelt inte har bankkrediter som räcker till mer än publicering av ett antal böcker, som man redan beslutat att ge ut.
I vårt fall har vi i princip stopp för nya manus just nu (teologisk facklitteratur, så du berörs inte ;) ), åtminstone fram till sommaren 2010.
Vi vill kunna vara professionella i våra åtaganden gentemot de författare som vi beslutat att ge ut och det gör att vi inte kan ta in fler just nu. Det är en färdig, beslutad utgivning och en enda ny bok (produktionskostnaden går ändå upp mot cirka hundra tusen spänn per titel, trots att vi inte ens delar på en heltid på förlaget) kan knäcka ekonomin.
Suck.
Lycka till, hur som helst!
Ethel, det är ju synd om jag "skrämmer bort" folk från skrivandet.
SvaraRaderaHoppas du inte ger upp på förhand!
För mig är ändå det viktiga att få skriva och få dela med mig av det jag skriver och då är ju den digitala åldern en välsignelse.
Om tio år sitter alla (?) med läsplattor och är en sekund borta från en nedladdning av mina alster. Och dina!
Mackan, tack för en genomgång av småförlagens dilemma i lågkonjunkturstider.
Jag måste säga att jag känner stor sympati för småförlag (oavsett vilken genre de satsar på). Allt som utmanar "de stora" tycker jag är intressant.
Det kommer ju mycket nya fräscha idéer från just "de små".
Men dåliga tider kan man inte göra så mycket åt.
Kanske bör man satsa på att endast skriva under lågkonjunktur och sedan försöka få allt utgivet i högkonjunktur...
Monica, tack för kommentar! Nej, jag resonerar som du, jag kommer inte att sluta skriva. Kanske är det en bra idé som du kommer med, att skriva nu och vänta på bättre tider.
SvaraRadera