måndag 12 november 2012

HUR sätta upp NYA mål för skrivandet?

Det är inte första gången jag skriver om att ha mål för sitt skrivande.

Sedan 2005 har jag haft som mål att bli antagen av förlag.
Det målet behöver nu modifieras. 
Största anledningen är att jag (och familjen) inte klarar av den stress rader av refuseringar orsakar, oavsett om det är standardrefuseringar eller efter att ens manus klarat av första steget; att verkligen bli läst och bedömt, också efter en omskrivning. Jag har nu varit med om både och.
Jag är väldigt envis och har svårt att ge upp, till bekostnad av mitt (mentala) välbefinnande. Jag har inte alla de nödvändiga talangerna för att bli författare, främst tjock hud och förmåga att distansera mitt jag från min produkt (mitt manus). Så enkelt är det.

Jag fullkomligt älskar processen fram till att manuset skickas in; jag jobbar professionellt och strukturerat, inget skrivarflum där inte.
Det är tiden efter, när man väntar på svar, och när refuseringarna kommer, som jag inte klarar av. Och inte har jag lärt mig något med åren heller, jag blir inte mer tjockhudad. Nej, faktum är att varje gång blir det bara värre.

Förläggaren och författaren Hans-Olov Öberg brukar alltid säga; om du kan tänka dig att göra något annat än att skriva, gör det. Jag tror att det är väldigt sant (och gäller givetvis för andra drömmar också, om du vill bli professionell musiker, konstnär, skådespelare...)

Men jag kan inte det. Jag älskar att skriva och kan inte leva utan det.
Det gör hela situationen lite mer komplicerad. Annars hade det ju varit lätt att säga;
jag skiter i alltihop.

Jag skriver bäst om jag har lite press på mig, någon form av deadline (NaNoWriMo testar sådant till sin gräns och det funkar rätt bra på mig). Hittills har det varit tid när manus ska vara hos lektör och på senare till en avtalad tid med förlaget; då ska jag vara färdig. Det funkar. Jag håller en deadline.

Men om jag inte mer ska ha som mål att bli utgiven, vad ska jag då ha för mål i stället?
Vilken morot? Hur ska man lägga upp sitt skrivande så att det verkligen blir något skrivet. Jag har ju ingen "ursäkt" för mitt skrivande länge.
Att bara skriva "för att det är roligt" fungerar inte för mig.

När man jobbar har man automatiska deadline, oavsett vad man gör. Rapporten ska vara färdig då, posten måste vara utdelad innan kl. 17, vi måste vara färdig med alla patienter innan frukost, etc etc.

När man skriver utan mål har man inte det.

Är det någon annan som har brottats med samma tankar, eller har tips om hur man tacklar detta?

Ps: Jag funderar inte på att ge ut själv, bör jag kanske tillägga. Jag tror att det är omöjligt att ro hem ett sådant projekt om man bor utomlands, dessutom har inte inte råd. För skulle jag ge ut själv skulle jag göra det "på riktigt", typ HOI-modellen, men inhyrda redaktörer, korrläsare osv. Jag har inte pengar till det.


4 kommentarer:

 1. Men har du funderat på att ge ut dina berättelser själv, SOM E-BÖCKER?? det kostar lite, och är inte beroende av ort. Skulle det kunna vara ett alternativ? Då får du nöjet av skrivandet, nöjet att låta dem bli lästa och ett mål att sträva emot, samt slipper stressen som förlagsjakten innebär. Jag är säker på att många skulle vilja läsa dina böcker om du gav ut dem som e-bok och oavsett hur många som köper dem kostar det dig inte mycket mer än ett par tusenlappar, som mest. dessutom slipper du leta efter bokhandlare som vill sälja dem eller lagra dem hemma. Kanske något att fundera på?

  SvaraRadera
  Svar
  1. jo, det måste jag säga, det har jag faktiskt också funderat på. Men inte heller det är gratis, om man inte helt struntar i redaktörskostnader och korrläsning, och gör allt själv. Men jag tror inte på "göra allt själv" modellen, jag tror nämligen inte att man kan ge ut en bra bok helt själv.
   Så om man gör det professionellt får man nog räkna med kostnader över 10000 kr, tror jag (har inte räknat på det).

   Hade just idag en diskussion om detta på Facebook och kom fram till att kanske är värt att kolla hur man kan få in pengar på skrivandet på andra sätt (så att man har råd att ge ut på egen hand). Tex sälja noveller till veckotidningar. Jag tycker det låter spännande. Och så gör man något annorlunda och skriver fortfarande (finns brevkurser att gå i hur man skriver för veckotidningar).

   Radera
 2. Hej Monica!

  Jag tror att du tänker klokt angående egenutgivning, d.v.s. att inte ge ut din bok utan professionell hjälp. Det låter också som ett bra mål att skriva för veckotidningar. När du funnit ny ork kan du återgå till romanskrivandet - eller skriva romaner vid sidan av veckotidningsnovellskrivandet ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Elina!
   Är just nu rätt så inne på novellgrejen. Främst för att det är en form som jag inte har testat så mycket. Det är svårt att skriva komprimerat, tycker jag. Min noveller blir allt "för långa"! ;)

   Radera

Redigering klar

Min stora redigering av Sanden är klar. Berättelsen är klar, känns det som, och nu är det bara korrläsning, den sista finslipningen kvar. ...