söndag 7 oktober 2012

Vad är NaNoWriMo?

Om jag har läsare som inte vet det så ska jag berätta det nu.

NaNoWriMo (eller NaNo som många ofta säger) är kort för National Novel Writing Month och var ursprungligen en amerikansk idé som har spridits över hela världen (och man skriver givetvis på sitt eget språk). I november varje år ägnar sig 300 000 pers åt att skriva i 30 dagar. Målet är att "vinna" genom att nå 50 000 ord (man får inget annat pris än äran och tillfredsställelsen att nå 50 000 ord) Man har dessutom ett forum, indelat i regioner, där man kan hålla reda på och peppa skrivarbuddies.

Låt mig först ta död på några missuppfattningar: Nej, man skriver inte en roman på trettio dagar. Och, en roman är oftast mycket längre än 50 000 ord.
Snarare är det så att man har ett rejält råmanus man kan jobba vidare med.

Men NaNoWriMo är ett bra sätt att testa att flödesskriva. Med andra ord; att bara skriva på, utan baktanke och utan att gå tillbaka och peta i texten. Men det kan vara bra ha en liten anteckningsbok för att hålla reda på alla trådar och karaktärer. Jag brukar ha ett par A4 liggande på skrivbordet att kladda på.
Om man ska skriva en "riktig" NaNo-roman, så ska man börja från allra första början dag 1, alltså inte ta tag i ett gammalt manus och peta i det. Det ska vara en ny romanidé som bara existerat i huvudet. Men jag känner rätt så många som använder NaNo för att få liv i ett skrivlådemanus som man inte tittat på länge.

Jag var med 2010 och gick då i mål (nådde 50 000), men 2011 snubblade jag någonstans efter tjugo dagar (blev överöst av refuseringar under samma tid, vilket knäckte självkänslan, jag får skylla på det...). Men om man inte når 50 000 ord ska man inte deppa. Det är tufft. I genomsnitt måste man gå ihop 1667 ord per dag. Det är bra att bygga upp en rejält buffert under den första veckan, det har jag lärt mig. Det kommer alltid dagar när man inte hinner skriva och att ta igen 2x1667 eller 3x1667 är jobbigt.

Det kan också vara ett bra tillfälle att testa en ny genre. Om du mest skriver deckarmanus, testa något romantiskt. Eller fantasy. Eller science fiction. Det har jag fått för mig att göra i år. Vi får se. Vaknade med en ny idé i morse i alla fall, det visade sig vara en science fiction (borde skriva ned lite, annars bleknar det innan 1 november).

Har du aldrig varit med i NaNoWriMo, testa i år!5 kommentarer:

 1. Hej, vad kul att se att du bloggar igen (har inte sett så mycket från dig den senaste tiden). Om du inte minns mig är jag Katarina från den gamla The Writeful Blog som jag nu skrotat och startat en ny. Jag minns att du hade fått något slags feedback från ett förlag, hur gick det med det, har du skrivit klart förändringarna? Fått svar? Jag hoppas kunna följa dig i fortsättningen. :))

  SvaraRadera
 2. Kati, hej igen, det har inte skett så mycket här, jag har mest hållit till på min bokrecensionsblogg (se flik ovan) eftersom jag var en av bokmässans bloggambassadörer i år.
  Men det ska bli ändring!

  Vad det gäller mitt manus så har jag skrivit klart förändringarna, skickat in till förlaget igen, för ca en månad sedan, men ännu inte hört något. Mer än att jag vet att det gick tillbaka till samma lektör, för hon "ville så gärna läsa".
  Så nu går jag och biter på naglarna och väntar.

  Din nya blogg, är det den du helt enkelt kallar Katarina Persson? Ska kolla in.

  SvaraRadera
 3. Japp det är den. Vad spännande, ska bli intressant att höra hur det går. Håller tummarna för dig. :) Och vad spännande att följa bokmässan, det måst ha varit fantastiskt kul. Nästa år hoppas jag kunna åka dit.

  SvaraRadera
 4. Vad roligt det låter! Inte riktigt något jag har tid med just nu, men i framtiden kanske...
  Läste också att du har sagt upp dig, så då hoppas jag att du får massor av tid till skrivande och att det går bra med manuset!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, nu ska jag skriva! (Och storstäda huset och en massa andra projekt som legat liggande...)

   Radera

Redigering klar

Min stora redigering av Sanden är klar. Berättelsen är klar, känns det som, och nu är det bara korrläsning, den sista finslipningen kvar. ...