söndag, december 13, 2009

Det våras inte för debutanterna

Det här jag ju varit inne på tidigare.
Jag valde sämsta möjliga tid att försöka debutera.

Artikel i Sydsvenskan.

---

12 kommentarer:

 1. Hur tacklar man problemet då? Jag har också blivit refuserad med standardsvar, vilket är synnerligen irriterande.

  Jag anser att den historia jag har skickit in är lite småputtrig, har ett trevligt, tydligt och lättläst språk och med en ok grammatik. Historien följer sin genre väl, texten är gestaltande och har en tydlig och drivande dialog. Upplösningen är lite ologisk och förvånande men allt slutar lyckligt för "de goda".

  Likt förbaskat läses den inte ens av förlagen.

  SvaraRadera
 2. Per, jag förstår precis hur du känner.

  Kan just inte se meningen med att skicka in manus, som man till 98% säkerhet vet inte kommer att läsas alls.
  Tycker också att jag hade ett välskrivet och förbaskat bra manus, vad mer kan man göra? (Om ingen talar om för en att manuset är förbaskat dåligt eller vad som skulle behövas ändras till nästa gång, så kan man ju aldrig bättra sig.)

  Alternativet är naturligtvis självpublicering.
  Men hur hitta läsare?

  SvaraRadera
 3. Ingen har talat om för mig att mitt manus är skit. Tvärtom, ett antal som jag har som referensläsare tycker det är en förbaskat kul historia med dråpliga karaktärer.

  Självpublicering blir det till våren om inget händer. Har hittat tryckare som trycker pocket för ca 34:-/ex om man gör allt arbete själv.

  Jag har lite idéer om hur man får ut det, tänkte prata med vissa om alla mina utskick kommer tillbaka, men det blir inte förrän till våren.

  SvaraRadera
 4. Vad bra, Per, då är det ju bara att strunta i förlagen och köra vidare på egen hand!
  Lycka till!

  SvaraRadera
 5. Hej igen,

  Nej du, det är inte bara att köra. Återstår en jädra massa arbete, registrera firma, moms registrering, designa omslag och allt annat som hör till, ISBN nummer och pliktexemplar etc ... Sen ska man ha tid och vilja också. Mest är det nog den fria tiden som fattas, då arbetet upptar en alltför stor del av min vardag.

  SvaraRadera
 6. Man kan ju låta andra ta hand om en del av detta, tex printondemand som Publit.se

  Moms o sånt har jag dock inte hunnit sätta mig in i.

  SvaraRadera
 7. För er som tänker starta eget förlag för att själva publicera era böcker rekommenderas en liten skrift av Olle Vejde "Ge ut på eget förlag".
  Information på hans hemsida ger följande information: "Upplaga 5, år 2003, 76 sidor i A5-format. Boken uppdateras kontinuerligt. Varje exemplar är aktuellt den dag det skickas."
  Länk: http://home.swipnet.se/ollevejde/

  Jag har själv köpt detta häfte och fann mycket god information däri.
  Gamlingen in paradiset

  SvaraRadera
 8. Jag glömde skriva ner ett "talesätt" som jag hört ett antal gånger: "Remember, selling a book can be a lot harder than writing it!"

  Det ligger en hel del sanning i det...en sanning som ofta förvärras av den anledningen att kreative människor sällan är bra försäljare...det är också därför många författare använder sig av agenter.

  Men jag önskare er alla lycka till i alla fall.

  Gamlingen i paradiset

  SvaraRadera
 9. Jag vet precis hur jobbigt det känns. Sitter själv som förläggare med ett antal debutantböcker som bokhandeln inte vill ha! Tro inte att det bara är förlagen som är bromsklossar. Och till förlagens försvar måste jag nog säga att det är grymt svårt att välja ut ca 5 manus som kan publiceras varje år ur en hög på 3000. Det räcker inte alltid att det är skitbra...

  Under de senaste 2 åren har jag givit ut 8 debutanter men tyvärr blir det inte en enda under 2010 eftersom jag måste återhämta både min och förlagets hälsa. Hoppas dock hjälpa flera författare att komma in på andra förlag eller publicera själva.

  Per, tryckpriset låter bra (beror förstås på upplagan?), men hur gör du med distributionen? Det går föresten att trycka fina inbundna böcker ännu billigare.

  Ha en god jul! Och läs några debutantböcker! :-)

  SvaraRadera
 10. Ja, fy farao för dessa refuseringsbrev! Men, skam den som ger sej!

  SvaraRadera
 11. Läste en intressant artikel nyligen "There’s More to Publishing Than Meets the Screen" Visserligen på Engelska med det klarar du säkert...:-)

  Länken kommer här: http://www.nytimes.com/2010/01/03/opinion/03galassi.html

  Ha en god fortsättning på 2010.

  Gamlingen i paradiset

  SvaraRadera

Karin Slaughter on tour

Det är inte så ofta man får träffa författare som man sedan länge har högst uppe på favoritlistan. Michael Connelly befinner sig högt upp p...