fredag 30 december 2016

Summering av skrivaråret 2016

Jag har regelbundet summerat mitt skrivarår här på bloggen, sedan 2009 faktiskt. Men jag blev lite förvånad när jag upptäckte att jag inte gjort det för ett år sedan. Det existerar alltså ingen summering för 2015 och ingen målsättning för 2016. Jag blev lite besviken när jag upptäckte det. Måste verkligen ha varit i en rejäl skrivarsvacka för ett år sedan. Så jag antar att 2015 var skit.

Men kanske ändå inte helt. Några målsättningar jag hade satt upp hade jag genomfört, bland annat hade jag bloggat en hel del, jag hade läst färdigt nästa litteraturvetenskapskurs och jag hade skickat manus vidare till förlag.

2016 har varit väldigt blandat skrivmässigt. Fram till november skrev jag INGENTING!

Jag skickade mitt förra manus till ETT förlag och fick en svidande refusering tillbaka. Bland annat tyckte lektören att manuset hade en sexistisk ton och att det var stereotypiserande (om Afrika antar jag). Det fick mig att nästan helt tappa lusten att någonsin skriva igen, och tappa förtroendet för förlagsbranschen. Att en lektör anlitad av ett mellanstort känt förlag (som därtill gillat ett tidigare manus) inte kunde hålla skillnad på  manusets ton och huvudpersonens åsikter (han råkar vara rätt så sexistisk och ha ganska stereotypa åsikter om Afrika) tyckte jag var ett riktigt bottennapp. Det fick mig att bli ännu mer övertygad om att hela myten om chansen att bli utgiven egentligen inte är något annat än ett simpelt lotteri. Med det menar jag; manuset (hur bra det än är) måste råka hamna hos någon på förlagen som gillar det, och den chansen är minimal.
Och jag började också tvivla på mig själv, kanske har jag sexistiska och stereotypa åsikter...
Men det tog jag ganska snabbt ur mig, eftersom andra förlags lektörer inte alls tyckt så, och inte heller den lektör jag själv hade anlitat innan jag skickade in manuset.
Jag har flera förlag på min lista som jag kan skicka till. Har bara inte fått tummen ur. Orsaken till det redovisar jag nedan:

Studier i litteraturvetenskap tar den mesta tiden. Rekommenderas till alla med skrivarkramp. Eller som har ett rent intresse i ämnet. Jag håller på med kandidatkursen nu och uppsatsen ligger framför mig. Hittills har studier på akademisk nivå varit väldigt givande. Jag är så glad att jag bestämde mig att satsa på detta. Och jag lär inte sluta. Måste bara komma på vad jag ska skriva kandidatuppsats om först.

I oktober var jag med om något märkligt. Eftersom kursen i litteraturvetenskap var lite mindre pressande än tidigare år funderade jag på att deltaga i NaNoWriMo i november. Jag brukar göra det, men inte under 2014 och 2015 på grund av studierna. Men nu skulle det bli av. Bara det att jag inte hade någon skrivaridé. Noll. Ingenting.
Men så en morgon vaknade jag och hade drömt. Det kändes som om jag hade en hel historia klar i huvudet. Framdrömd.
Nu vet jag att det inte är något unikt, jag har hört fler författare som får sina idéer genom drömmar. De följande dagarna ägnade jag mig åt att snabbt skriva ned allt jag mindes av drömmen, utan att försöka lägga till eller dra ifrån (lättare sagt än gjort), och därefter skrev jag ett omfattande synopsis. Det var klart före 1 november och sedan satte jag igång. Jag "vann" (som man säger på NaNoWriMo-språk, det vill säga man har klarat av målet; att skriva 50 000 ord på en månad) redan före den 30 november och fortsatte att skriva. Några dagar senare hade jag ett färdigt råmanus på över 60 000 ord.
Maken till flödesskrivande har jag faktiskt inte varit med om. Dessutom har jag en story (en romance/kärlekshistoria), som utspelar sig i nutid (realtid) och som jag gillar skarpt.
Med realtid menar jag att den utspelar sig mellan september 2016 och mars 2017, och att jag kan följa med i realtid. Alltså antecknar flitigt just nu; väder, politiskt världsläge, vad som händer i Mellanöstern och så vidare. Berättelsen utspelar sig i Sverige och i Mellanöstern. Det ska kännas realistiskt.
En småläskig fotnot bara; min huvudperson får influensa under julhelgen. Gissa vem som låg sjuk i influensa under julhelgen för en vecka sedan? Undertecknad. Som bara har riktig influensa så där vart femtonde år.

Vad jag mest är glad för är att skrivarglädjen är tillbaka och att jag ser med tillförsikt på 2017 som skrivarår.


Mål inför 2017:


  • Skriva färdigt Sanden är inte smutsig (som nya manuset heter)
  • Ta min kandidatexamen i litteraturvetenskap
  • Skicka in mitt förra manus till fler förlag
  • Skriva om mitt förrförra urgamla manus och skicka det till ett sista förlag (ett riktig utmaning)


GOTT NYTT SKRIVARÅR 2017

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Redigering klar

Min stora redigering av Sanden är klar. Berättelsen är klar, känns det som, och nu är det bara korrläsning, den sista finslipningen kvar. ...