måndag 17 oktober 2016

15 dagar till NaNoWriMo!

National Novel Writing Month 2016, 1-30 novemberSkriv din roman (50 000 ord) på 30 dagar.

Nej, är klart att du inte har en färdig roman på trettio dagar. Men du kan få ett bra första utkast. Själv grejen är att "flödesskriva", det vill säga, släppa den inre redigerardjävulen och verkligen ge sig hän och bara skriva. Känna hur fingrarna liksom bara rör sig av sig själv på tangentborden och en ny historia dyker upp på skärmen. November är dessutom den perfekta månaden, det är grått och trist och då kan det hjälpa att kura ihop sig vid datorn och bara skriva.
Om 15 dagar börjar det!

Några tips för den som vill testa en första gång:


  • Det är bra att ha någon form av grundidé. Några huvudkaraktärer, en huvudintrig. Ett skrivet synopsis är inte nödvändigt, men några punkter på ett papper är bra att ha.
  • Ha en anteckningsbok där du skriver ned idéer som dyker upp, till exempel en scen som ska dyka upp senare i historien. Även bra att skriva upp information om karaktärer som "föds" under skrivandets gång och om du senare skulle börja göra research om något.
  • NaNoWriMo är inte enkelt. Det krävs en hel del disciplin. 50 000 ord på 30 dagar är 1667 ord per dag. Ett tips är att skriva ordentligt i början för att få en "buffert" som man har att ta av under dåliga dagar. Det gäller att inte halka efter, för det är tufft att ta igen.
  • Gå med i en NaNoWriMo-region där du kan hålla kontakt med andra som är med. Det finns åtminstone tre olika i Sverige.
Skrivarcoachen Ann Ljungberg har en YouTube-kurs som heter Skriv romanen på en månad, som ger en hel del tips.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Redigering klar

Min stora redigering av Sanden är klar. Berättelsen är klar, känns det som, och nu är det bara korrläsning, den sista finslipningen kvar. ...