torsdag, januari 01, 2015

Tillbakablick på skrivaråret 2014

Varje årsskifte brukar jag titta tillbaka på skrivaråret som ligger bakom mig och sätta upp mål för nästa år. Ibland är tillbakablickarna så deppiga att jag skäms. Men det var så jag kände när jag överösts med refuseringar.
Här kommer i alla fall tillbakablicken på 2014 och mina kommentarer i rött.

Mål för 2014:


1.
Skriva om Djungelblomma en allra sista gång och skicka in till förlaget som gärna ville läsa igen. Jag har nu pausat nästan ett halvår från det manuset och kommer kanske lyckas skriva om det igen. Trots att jag tycker det är sönderskrivet. Men en sak har jag lärt mig; Det finns inte bara ett sätt att skriva en historia på, det finns många.
Mål uppnått! Det tog tid innan det blev färdigt. Jag hade satt igång med mitt nya manus Elefantkurvan, och det var väldigt svårt att sätta igång med Djungelblomma (som vid det här laget bytt namn...) igen. Och jag skickade in till det intresserade förlaget och blev refuserad igen. Blev besviken eftersom manuset föll på något de inte påpekat förut. Men jag förstod att marginalerna ibland är små, och det kan vara svårt att sätta fingret på vad det är som gör att ett manus inte går vidare i processen. För jag kom långt, det förstod jag. Nästan så långt att jag föll på mållinjen.
Det var nästan så att jag var glad för refuseringen. Djungelblomma hade blivit omskriven så många gånger att jag inte riktigt visste vad som var bak och fram.
Vad som var mest positivt med allt det här var att förläggaren som refuserade erbjöd att träffa mig under Bokmässan, och så skedde också. Det var ett givande möte och det var intressant att få lite mer inblick i hur hela manusprocessen fungerar på det aktuella förlaget. Dessutom känns det oerhört positivt att ha en kontakt på ett känt förlag som verkligen vet vem man är. Att nästa manus går till just denna förläggare är givetvis en självklarhet, eftersom hon gärna vill läsa mer av mig. Det var också positivt att hon sa att Djungelblomma mycket väl skulle kunna komma till liv igen om jag låter det ligga ett par år. Hon gillade det verkligen!

2. 
Skriva färdigt romanmanuset Elefantkurvan enligt tipsen från lektören och troligtvis skicka det till samma lektör när det är "färdigt"
Mål uppnått! Jag skickade manuset till lektören i somras och fick mycket uppmuntrande respons. Manuset behövde fixas till på några punkter, men generellt var lektören mycket nöjd. Det var precis vad jag behövde. Jag tror verkligen på Elefantkurvan! Jag hade som mål att hinna färdigt manuset och skicka det till min kontakt på förlaget, men det har jag inte hunnit. Ändå känner jag mig inte direkt stressad. Manuset har behövs tid för att mogna.

3. 
ra av NaNoWriMo-disciplinen och bli mer produktiv som skribent.
Jag har varit rätt så produktiv när jag väl har suttit med manus. Men mycket annat har kommit emellan. Litteraturvetenskaplig kurs på Linnéuniversitetet (jättekul, men tar mycket mer av min tid än jag hade trott när jag anmälde mig), valp i huset bland annat.

4.
Skriva mer noveller.
En av novellerna jag skrev under förra årets novellkurs lyckades jag sälja till Allas! Den publicerades i juni! Men efter det har jag inte skrivit en enda novell...

5.
Fortsätta läsa.
Jo, jag har nog läst en del, men kanske inte så mycket som jag hade velat. Det mesta jag har läst är kurslitteratur.

6.
Titta på älsklingsmanuset igen.  ;)
Nej, det har jag inte gjort...

------------------

Mål för 2015:

  1. Redigera klart Elefantkurvan och skicka till aktuellt förlag. Om de refuserar är det bara att skicka till nästa. Och nästa. Den processen kan som bekant ta lång tid.
  2. Blogga mer här. Ja, jag ska. Lovar!
  3. Titta lite på älsklingsmanuset. Det säger jag varje år. 
  4. Avsluta mitt kurs i litteraturvetenskap, den äldre litteraturen, och förhoppningsvis börja på nästa, den nyare litteraturen, till hösten.
  5. Läsa mer! Självklart.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Karin Slaughter on tour

Det är inte så ofta man får träffa författare som man sedan länge har högst uppe på favoritlistan. Michael Connelly befinner sig högt upp p...