måndag, oktober 17, 2016

15 dagar till NaNoWriMo!

National Novel Writing Month 2016, 1-30 novemberSkriv din roman (50 000 ord) på 30 dagar.

Nej, är klart att du inte har en färdig roman på trettio dagar. Men du kan få ett bra första utkast. Själv grejen är att "flödesskriva", det vill säga, släppa den inre redigerardjävulen och verkligen ge sig hän och bara skriva. Känna hur fingrarna liksom bara rör sig av sig själv på tangentborden och en ny historia dyker upp på skärmen. November är dessutom den perfekta månaden, det är grått och trist och då kan det hjälpa att kura ihop sig vid datorn och bara skriva.
Om 15 dagar börjar det!

Några tips för den som vill testa en första gång:


  • Det är bra att ha någon form av grundidé. Några huvudkaraktärer, en huvudintrig. Ett skrivet synopsis är inte nödvändigt, men några punkter på ett papper är bra att ha.
  • Ha en anteckningsbok där du skriver ned idéer som dyker upp, till exempel en scen som ska dyka upp senare i historien. Även bra att skriva upp information om karaktärer som "föds" under skrivandets gång och om du senare skulle börja göra research om något.
  • NaNoWriMo är inte enkelt. Det krävs en hel del disciplin. 50 000 ord på 30 dagar är 1667 ord per dag. Ett tips är att skriva ordentligt i början för att få en "buffert" som man har att ta av under dåliga dagar. Det gäller att inte halka efter, för det är tufft att ta igen.
  • Gå med i en NaNoWriMo-region där du kan hålla kontakt med andra som är med. Det finns åtminstone tre olika i Sverige.
Skrivarcoachen Ann Ljungberg har en YouTube-kurs som heter Skriv romanen på en månad, som ger en hel del tips.

onsdag, oktober 12, 2016

Dröm blir till NaNoWriMo-synopsis

Jag drömde väldigt livligt inatt, en förvånansvärt färdig berättelse. Satte mig ned idag och skrev ned allt. Det blev ett synopsis på nästan 3000 ord och med ens insåg jag att jag hade något att basera NaNoWriMo på. Jag hade inte tänkt vara med i år, jag läser en kandidatkurs i litteraturvetenskap och tycker inte att jag har tid. Men det här nog varit andra orsaker som spökat, dels att skrivandet gått i stå efter ett par svidande refuseringar, dels för att jag inte har haft någon NaNoWriMo-idé.
Tills nu.
Det är svårt att delta i denna berömda skrivarutmaning utan att ha någon som helst grundidé.

Karin Slaughter on tour

Det är inte så ofta man får träffa författare som man sedan länge har högst uppe på favoritlistan. Michael Connelly befinner sig högt upp p...