torsdag, november 28, 2013

NaNoWriMo Dag 28

I mål! Och det före 30 nov. Men har man kommit så långt att mål är i sikte är det svårt att sluta skriva.

Vad som är extra kul är att berättelsen inte är helt färdig. Jag kan nog skriva ett par tusen ord till för att få med slutklämmen och den romantiska epilogen.

Jag är stolt över mina 50 000 ord, men också över att jag lyckats få till en rätt så välplanerad berättelse. i början är det alltid svårt att veta om det räcker till slutet av resan.

Borde belöna mig på något sätt. Kaffe och bulle just nu. Ska nog börja läsa en bok!


torsdag, november 21, 2013

NaNoWriMo Dag 21

Puu, vilken dag.
Först lyckades jag producera 2600 ord och som rutan visar här till höger går det bra, och jag ligger fortfarande lite över linjen.
Det hjälpte att jag skrev en manusets nyckelscener, fingrarna sprang fort över tangenterna. Och fortfarande älskar jag historien, även om jag inte tror att jag någonsin kommer att satsa på att det här manuset blir utgivet. Däremot kan det vara bra att ha i bakfickan.

Det som slår mig hittills, och många andra nanoare också, är att man måste låta perfektionisten i sig vila ett tag. Det är usel gestaltning hittills för min del, och väldigt mycket tell, i stället för show. Det är storyn i sig som är viktig just nu (och jag älskar den som sagt!) inget annat. En härlig känsla att få släppa loss och inte tänka på detaljerna. Vid en framtida redigering skulle jag tro att 1/3 ryker och resten måste helt skrivas om.

Men nog om detta. Det är ett antal dagar och ord kvar, jag är inte i mål än.

Resten av dagen var pest. Vetskapen om att min älskade svåger låg på operationsbordet (lagande eller ev. byte av läckande aortaklaff) gnagde i mig hela dagen. Framåt eftermiddagen började jag undra varför vi inte hörde något från hans fru. Framåt 18-tiden på kvällen började vi på allvar undra och ringde upp. Hon visste inget heller. Det visade sig att han inte kommit från operation ännu. Först vid 20.30 fick vi besked, operationen var klar efter nästan 12 timmar. Komplikationer hade tillstött i form av blödningar, men de hade stoppats och klaffen hade kunnat reparerats. Och snart skulle narkosen släppa så att hans fru kunde träffa honom.
Tala om ångest, min man trodde på allvar ett tag att han skulle förlora sin bror. Nu tar vi en timme i taget.

Allt annat, speciellt NaNoWriMo-galenskaper blir så oviktiga när sådant här händer.

söndag, november 10, 2013

NaNoWriMo Dag 10

Efter att ha haft några tunga dagar har det idag flutit på lite bättre. 3000 ord.
En tredjedel av tiden har gått, men jag har redan fått till 40% av orden.

Men jag ska berätta en liten hemlighet. Det finns några tricks att få till många ord. I en senare redigering ryker de.

  • Långa transportsträckor, tex när huvudpersonen förflyttar sig från A till B.
  • Mycket dialog.
  • Många sexscener.
De senare rycker definitivt i en eventuell slutlig manusversion. Men att ta chansen att förhäva sig, och överdriva, den har man under NaNoWriMo, och det är det som gör att det är extra kul.

onsdag, november 06, 2013

NaNoWriMo Dag 6

Första dagen som det går riktigt trögt.  Jag har vid sidan om NaNo satt i gång ett åtta veckors program på gymmet för att gå ned i vikt och är idag helt mör efter tuffa träningspass igår och ett i dag... Dessutom är jag hungrig hela tiden. Inte helt okej när man blir sugen under Nano-andet.

Jag står i ett slags mellanläge och vill vidare i mitt manus
, men tycker att det är för tidigt i berättelsen. Till slut kör jag på i alla fall; slänger in en ny bifigur, som föddes i mitt huvud häromdagen. Han är en fattig ficktjuv och med ens fick berättelsen lite Dickensfeeling. Inte riktigt meningen, men kanske inte helt fel...

En dryg femtedel avklarad. Fyra femtedelar kvar. Känns långt just nu. Ska ta kaffepaus och se om jag orkar skriva scenen när länsman ger den stackars ficktjuvspojken prygel.måndag, november 04, 2013

NaNoWriMo Dag 4

Jag ligger fortfarande ordentligt före och det går så fort nu att jag måste bromsa lite.

Annars finns det risk att jag kör på för hårt och eventuella bifigurer och sidohistorier inte "hinner födas". Jag har också en grov grundidé och måste planera lite var de stora vändpunkterna ska ske. De första hade jag tänkt skulle ske efter ca. 1/3 av berättelsen, alltså runt 16000 ord. Så långt är jag med.
Blir till att ta fram anteckningsboken nu.


lördag, november 02, 2013

NaNoWriMo Dag 2

Jag reser vidare på NaNoWriMo-vägen. Mitt manus handlar också om en ung kvinna på resa.
7300 ord, så jag ligger för. Erfarenheten visar att det inte är helt fel, det kommer alltid dagar när man inte hinner skriva.

Vad är nu så bra med NaNoWriMo? Det undrar många. Jag tror inte det passar alla och nej, man har inte en färdig roman efter trettio dagar. Har man jobbat bra har man ett första ordentligt råmanus.

Det finns många bra saker med NaNo. Jag kommer på ett par på rak arm:


  • Eftersom man skriver koncentrerat och intensivt under 30 dagar håller berättelsen sig levande och man glömmer inte bort saker/sidospår/bifigurer. Man lever med och i sin berättelse på ett annat sätt. Verkligheten får mindre sällan chans att tränga sig på, man kan leva i sin egen lilla fantasivärld ett tag. För det är ju ändå det skrivandet handlar om; att dyka in i sin egen värld, skapad av bara mig, och försöka få den på pränt så att det bli en läsbar berättelse.
  • Om man som jag har kämpat med en manus under flera års tid, skickat till förlag, fått respons och skrivit om ett par gånger, då är det väldigt uppfriskande att få börja från allra första början med något helt nytt. Och man måste skriva snabbt för att få flow, får inte gå tillbaka för att redigera, kort sagt; det är fullt tillåtet att skriva riktigt dåligt. Det är i första hand berättelsen som gäller, inte språket. Det handlar om att få till en bra story, hitta på intressanta karaktärer och lära känna dem.
  • Du kan lära känna dig själv som skribent på ett nytt sätt. Våga ta ut svängarna. Om du aldrig har skrivit sexscener förut; gör det och ta ut svängarna. Det går alltid att stryka senare. Om du aldrig har skrivit i en viss genré förut; gör det och ta ut svängarna. (Jag har en tendens att ge mig på berättelser av fantasykaraktär under NaNoWriMo, främst för att det är väldigt befriande att vara helt under kontroll; jag hittar inte bara på en berättelse och dess karaktärer; jag hittar även på städerna, landskapet kläderna etc. Det får se ut precis som det vill.). Du kan också upptäcka en ny författarröst, en ny stil som du tycker om. Kanske hittar du en humoristisk ådra, eller en melankolisk.fredag, november 01, 2013

NaNoWriMo Dag 1

Jag går ut ganska hårt, som vanligt. Det är bra att ha en buffert.
3550 ord första dagen.

Det blev den där historisk fiktion/fantasy idéen till slut. Eftersom den är ny och fräsch satsade jag på den. Det ska bli spännande att lära känna huvudpersonerna.

Jag sitter och läser en bok av Chris Baty, grundaren av NaNoWriMoNo Plot No Problem. Han säger att vad som behövs för att skriva en roman är en deadline.
Jag tror att det är väldigt sant. Jag alltid bättre om jag har en deadline. Men som outgiven författare har man inga deadlines, om man inte sätter den själv. De gånger jag har anlitat lektör/författarcoach har jag haft någon form av deadline och det har alltid fungerat bättre än när jag skriver på lösa boliner. Jag har så dålig självdisciplin.
NaNoWriMo fungerar också bra för mig. Lite press. Jag hoppas jag ska nå 50 000 ord igen. De senaste två åren har jag bombaderats av refuseringar under NaNo-månaden och inte orkat skriva färdigt. Men i år har jag inte skickat något till förlag som kan dimpa ned den här månaden.

Karin Slaughter on tour

Det är inte så ofta man får träffa författare som man sedan länge har högst uppe på favoritlistan. Michael Connelly befinner sig högt upp p...