fredag, juni 27, 2014

Refuseringen kom till sist. Äntligen!

Det låter kanske konstigt, men det känns som en lättnad; att mitt förra manus till sist blev refuserat, en allra sista gång.
Jag borde vara besviken, men är inte det, i alla fall inte just nu.

Jag ser att refuseringen landade i min inbox när jag befann mig i aulan i min dotters skola och såg henne ta emot sin studentmössa (den svarta platta typen de också har i USA) och sitt studentbetyg, tillsammans med ytterligare en stor grupp lyckliga studenter. Nästa år blir det biologistudier på anrika universitetet Wageningen (ett av världens bästa "lantbruksuniversitet"). Detta efter ett tufft examensår (man kan kuggas i Holland, lite som det var i Sverige förr, och får då gå om ett år eller läsa in ämnen på Komvux senare) och nervös väntan på besked, som var positivt och som hon fick för två veckor sedan.
Alltså bara glädje och fest idag, det är då svårt att ta in en refusering.

Kanske kommer besvikelsen nästa vecka. Vad vet jag? Det är skittufft att falla på mållinjen.

Men jag har hållit på så länge med det här manuset, flera år, och har skrivit om flera gånger, så nu kändes det som att jag hade tuggat sönder det. Ändå nådde det ytterligare en gång (alltså två ganska olika versioner) väldigt långt på ett av de mest kända förlagen. Det känns just nu som en stor framgång.

Men det bästa är ändå orden i den korta refuseringen: Har du skrivit något annat?--- Kommer du att fortsätta skriva? I så fall får du gärna återkomma.

Tror sjutton att jag har skrivit, skriver, något annat. Självklart ska jag återkomma!

Äntligen kan jag ägna mig 100% åt nästa manus!

tisdag, juni 17, 2014

ALLAS kom med posten...

...och min novell fanns i den (vad annars, i annat fall hade redaktionen inte skickat tidningen till mig)! Vad jag kunde se helt utan att ha blivit redigerad, till och med titeln är densamma.


fredag, juni 13, 2014

Min novell kommer i Allas

Fick just reda på att min novell planeras att publiceras i ALLAS nummer 26 som kommer ut den 19 juni (midsommarläsning alltså!!)

Håll utkik!

Gud så spännande, jag blir alldeles pillrig.
Först dottern som tog studenten igår och så detta nu. Härligt!

In och ut ur skuggan

En skribents ilandsproblem:

I solen är det för varmt och för ljust.

I skuggan är det för kallt.

Lösningen: I skuggan under en filt, trots att det är över tjugo grader varmt.

Slutsats: Must be crazy. Or have thinner blood after all years in the tropics...


torsdag, juni 12, 2014

Väntan

I Holland kan man kuggas för studentexamen.
Idag får de flesta eventuellt blivande studenterna eller kuggade eleverna resultatet av slutexamen.
Och går runt större delen av dagen som nervknippen.
Så också min dotter.
På hennes skola är det så att deras mentor ringer mellan 15.30 och 16.00 om de inte har klarat sig. Så inte förrän efter 16.00 kan de börja fira.

Och hon och hennes kompisar försöker bota denna hypernervositet genom att sitta här hos och titta på foton från Turkietresan de kom hem ifrån för en vecka sedan. Funkar inte så bra eftersom de mest stressar upp varandra.

Nu har de tröttnat på alla foton och tittar på DVD i stället.
Och vilken film har de valt?
Mamma Mia.

Herregud. Hur ska jag stå ut till 16.00??

onsdag, juni 11, 2014

Klimax

Nu har jag kommit til upplösningen.
Berättelsens klimax ska skrivas

#scaredtoshit

måndag, juni 09, 2014

Klarade Blogg 100

Men nästa år ska jag verkligen blogga varje dag, (jag missade ibland, men tog igen det nästa dag och skrev två inlägg) och inte bara ett par rader, som jag gjorde vissa dagar.De dagarna kändes det mest som jag gjorde en Facebookuppdatering. Men totalt har jag faktiskt skrivit mer än 100 inlägg.

Först kändes det konstigt att skriva om "allt möjligt" på min skrivarblogg. Men jag vande mig snabbt, och det faktum att jag länge har haft 3 bloggar (en "vanlig", en för skrivandet och en för bokbloggandet), kändes inte längre hållbart.
Slutsatsen är att jag tror att jag fortsätter att skriva om "allt" på den här bloggen, men att jag ska försöka att anknyta till skrivande så mycket det går (inte nödvändigtvis bara om mitt eget skrivande). Det flesta som har skrivarbloggar eller författarbloggar gör det också. Men det kommer nog att slinka in några ord om en bok jag läst på bokbloggen, men jag kommer inte att driva den lika ambitiöst. Jag hade bokbloggen som vattenhål under min skrivartorka, efter det att alla refuseringar nästan tagit kål på skrivarglädjen.

För övrigt är det 25 grader varmt är och extremt hög luftfuktighet (inte så konstigt eftersom jag bor ungefär 2 meter under havsytans nivå och överallt har man en sloot, avvattningskanal. Vi har en bakom huset. Snart kommer åskan enligt regnradarappen. Jag planterade några fuchia i kruka och svettades så att de rann in i ögonen.
Vår sloot, kanal,
med algblomning som ni ser,
 bakom huset och trädgården.
Nyplanterad fuchsia
vid uteskrivarhörnan.

söndag, juni 08, 2014

100. HUNDRA

BLOGG 100-målet nått!

Men jag har ett så bra skrivarflow just nu att jag inte hinner och orkar blogga. Vi hörs!

lördag, juni 07, 2014

99. Jordgubbekollaps

Tjoho, nästan i mål med blogg 100!

Köpte massa jordgubbar på marknaden idag för att de såg så fina ut, jag tänkte vi skulle kunna njuta av dem hela pingsthelgen (vi är också lediga måndag!).
Men de var övermogna (inte dåliga dock) och var mest mos när jag kom hem (cyklade och det är inte alltid bra för jordgubbar). Operation rädda jordgubbarna inleddes; sparade några till milkshake för barnen, fryste in några för att kunna använda i stället för iskuber, gjorde lite kräm och så denna paj. Med mördegsbotten, vilket låter gott, men det är en slags äggstanning med creme fraiche och det funkade inte alls med dessa övermogna, och vätskerika, jordgubbar. Den stannade helt enkelt aldrig, trots att jag lät den vara kvar i ugnen mycket längre än receptet sa.

Vi får nog äta med sked. Det är säkert gott ändå!

Trevlig pingst! Hoppas ni får erfara lite hänryckning och Andlig uppfyllelse!


fredag, juni 06, 2014

98. Obama och Putin på en strand i Normandie

Ska de hälsa på varandra, undrar jag.

Lika fint väder där som här, ser jag.


97. Blogga snabbt...

Blogga snabbt innan klockan slår tolv. Utan att tappa skon

Dottern gick på bal i kväll. Eller gala som de säger här.

En kändis i Cannes?

Nej, dottern och kompisarna hade
hyrt en limosin...

...för att ta sig till skolans studentfest
Shit, det hann bli tolv...

onsdag, juni 04, 2014

96. Väntan

Har inte så mycket att berätta efter gårdagen väldigt allvarliga inlägg.

Snart i mål med de 100 blogginläggen!

Mer än att jag tänker sitta uppe och vänta i kväll på dottern som kommer hem från Turkiet. Inte hennes första "egna" resa (förra året var hon med en grupp i Moldavien, av alla ställen...) och dessutom skolresa till Rom, men den första "vanliga" semesterresan (charter).

I morgon  är det studentbal och då får det inte regna (det gör det idag) för då får alla tjejer frisyren förstörd... Kanske är killarnas frisyr i fara också...

Först nästa vecka för de reda på om de klarat studenten (så funkar det i Holland; riktig studentexamen) och sedan...
Jag minns själv när jag tog studenten. Vilken frihet! En av de bästa dagarna i mitt liv!
Det är nästan så att man avundas ungdomen.

tisdag, juni 03, 2014

95. Celibat och sexuell frustration

Jag lyssnade nyss på Nour el Refais kåseri från söndagens Gomorron Morgon Världen, och det är verkligen värt att lyssna på och tänka efter. Nu tror jag inte (jag hoppas i alla fall inte) att påven funderar på att avskaffa celibatkravet för präster inom katolska kyrkan (om det nu var exakt så han sa, jag är inte så säker) för att motverka övergrepp mot barn, utan för att göra det möjligt för män som inte vill gå genom livet utan hustru att bli präster. För "problemet" med katolska präster som har en älskarinna i hemlighet är enormt, tror jag.
 Men i alla fall, kåseriet i övrigt är viktigt. För mig är det är självklarhet att sexuell frustration, eller påtvingat celibat, inte något som gör folk till våldtäktsförövare eller pedofiler. Sexuell frustration gör en olycklig och otillfredsställd, eftersom ömhet och sex är ett mänskligt behov, som de flesta inte vill avstå från.
Men det är inte alla som tänker likadant, och Nour el Refai ger några bra exempel. Tex "inte konstigt att det sker så många våldtäkter i Indien, de är så sexuellt frustrerade, män och kvinnor får ju knappt röra vid varandra".
Ibland när man diskuterar förbud mot prostitution utanför Sverige tar en del fram idéen om att man får fler våldtäkter om man förbjuder prostitution (och så tar man gärna Sverige som exempel, och glömmer att Sverige har en strängare våldtäktsdefinition, något som får våldtäktsstatistiken att se otrevligt hög ut).
Faktum är ju att många män går till prostituerade, trots att de har fru eller flickvän.
Och det har varit en ganska vanlig förklaring till alla pedofiler inom Katolska Kyrkan, prästerna får inte vara gifta, därför ger de sig på barn.
Som Nour el Refai säger; en förfärlig människosyn.
Ingen blir pedofil för att man inte har en fru man kan ha sex med. Snarare har det varit så att pedofiler dragits till Katolska kyrkan för att de där fått möjlighet att begå övergrepp utan att upptäckas (och till och med skyddats av sina överordnade).
Och våldtäkter sker även i kulturer där man får ligga med vem man vill utan att pappa och släkten lägger sig i.
Konstigt nog verkar det finnas någon form av gammal föreställning i machokulturer, eller patriarkaliska kulturer, att männen blir lite allmänt knäppa (dvs de blir potentiella våldtäktsmän) om de inte får utlösning med jämna mellanrum.  Även i vår kultur finns det så många som lutar åt "hon får skylla sig själv, som var så lättklädd och dessutom full" när en tjej blivit våldtagen.
Men inget av detta sker på grund av sexuell frustration. Det sker på grund av behov att ha makt över någon annan (och känna lust genom det), taskig kvinnosyn och sjuka behov.

måndag, juni 02, 2014

94. Bad hair day

Jag skulle ha tagit en selfie. Duschade i morse i ett desperat försök att bli av med morgonmigränen, med det var lönlöst. Jag fick gå och lägga mig igen och håret blev en risbuske. Det blev en sån där är migrändag som jag har kanske en gång per år. Dvs sängläge, illamående,  fördragna gardiner och endast kapabel att lyssna på P1.
Inget skrivande whatsoever...
Tomorrow will be better...

söndag, juni 01, 2014

93. Nej, inte en till - sexscen alltså...

Jag ser inte fram emot det. 
Eller jag ser fram emot det med skräckblandad förtjusning.

Den närmar den sig.
Stunden då jag ska skriva nästa sexscen i mitt manus.
Den andra viktiga sexscenen i mitt manus. Enligt min planering blir den också den sista.
Jag har valt att inte vara allt för långdragen och explicit i mina skildringar av huvudpersonernas intima stunder. Det är trots att så vansinnigt svårt att skildra sex och jag tror inte på sexscener bara för att det är häftigt och underhållande att läsa. Sexscenen måste ha ett syfte ( i alla fall i min berättelse). Det måste komma fram något väsentligt i den scenen, något som gör att läsaren får djupare insikt i vem just den personen, eller de personerna, är som jag skildrar). Är sexscenen bra skriven ska läsaren veta något som inte var tydligt tidigare. Sex i litteraturen är, eller ska vara, precis som i verkligheten; det finns ingen stund i livet då de som har sex är utlämnade åt varandra. Det finns få andra stunder i livet då man är att läsa som en öppen bok som när man har sex (möjligen när man föder barn, men det är en annan slags öppen bok...).

Så därför är det så viktigt att det blir bra. Jag kan gå och fundera i dagar innan jag skriver en sådan scen.
Vad har ni för erfarenheter? Eller är det kanske helt andra scener ni fasar för att skriva?
En som verkligen skildrar sex BRA är Simona
Ahrnstedt. I höst kommer hennes nya
roman. Jag inser att jag måste
vänta till jul innan jag kan få tag i boken, hrmpf...Karin Slaughter on tour

Det är inte så ofta man får träffa författare som man sedan länge har högst uppe på favoritlistan. Michael Connelly befinner sig högt upp p...