söndag, december 30, 2012

Blir lite avundsjuk...

...när jag ser på Facebook hur väldigt många har skrivarflow/stolt berättar hur många sidor de skriver varje dag/skrivit klart manus.
Själv har min skrivarlust försvunnit. Kan inte se någon mening alls med skrivandet. Har inte skrivit ett ord sedan Nanowrimo i mitten av november (höll inte månaden ut, berättelsen tog slut för tidigt).
Är det för att jag sitter i stugan med en vecka framför mig med så potentiellt mycket skrivtid? Lite prestationsångest?
PMS-vecka också, säger bara det. Allt är smådeppigt då och jag ligger vaken och oroar mig över saker som under resten av månaden känns som obetydliga problem. Varför finns det ingen medicin/diet mot detta elände? Om män hade haft PMS hade det säkert uppfunnit något för länge sedan.
Är inte heller så bra på att skriva under ledighet/sommarstugevistelser. Det funkar trots allt bäst i vardagen. Som ett vanligt jobb.
Får väl satsa på att läsa i stället.

fredag, december 28, 2012

Summering av skrivaråret 2012


Dags att summera skrivaråret som ligger bakom mig. Och blicka framåt. 
Obs! Varning; långt inlägg!

Jag upptäcker att det fjärde året i rad som jag summerar och blickar framåt. Ganska intressant att blicka tillbaka. Och nedslående. Det enda som egentligen är uppmuntrande är envisheten som lyser igenom. Fattar inte egentligen hur jag har orkat hålla på så länge som jag har gjort. Och även om det känns kymigt just nu så har jag ingen tanke på att ge upp.

Så här såg min framåtblick ut för exakt ett år sedan. Med nya kommentarer i annan färg

Inför 2012:

1. Jag ska börja jobba med mitt ”älsklingsmanus” När allt jag vill. Jag skiter i om det är ”ickeutgivningsbart”. Det känns helt rätt att ge mig på min ”prästskröna” igen. Bara för min egen skull!
Nej, det har jag inte gjort. Förutom att jag började skriva ihop ett ordentligt synopsis och har tänkt länge på några nyckelscener. Hela boken är klar i mitt huvud. Dels har jag inte hunnit eftersom jag skrev om Djungelblomma under året. Men mest är det för att jag inte vågar. En refusering av detta manus skulle antagligen få mig att sluta skriva helt. (Eller äntligen ta modet till mig och ge ut själv). En annan anledning till att jag inte vågar är att jag vill "öva mig" på andra manus först. Så att jag blir bättre skribent.

2. Jag ska skicka in Djungelblomma till ytterligare förlag. Inte för att jag riktigt tror att det har en chans, men när jag ändå har det färdigt är det bara dumt att inte gå en runda till. Får se hur jag tacklar refuseringarna i nästa omgång. Hoppas och drömmer fortfarande om att få napp. Man ska aldrig ge upp.
Två månader efter att jag skrev detta hörde ett av förlagen jag skickat till i september av sig. Deras lektör hade läst; älskade första halvan, men tyckte inte om andra halvan. Jag uppmanades skriva om, med hjälp av ett ganska utförligt lektörsutlåtande. Var nöjd med resultatet när jag skickade in i september, men hade antagligen tagit mig vatten över huvudet och blivit övermodig. Förlagets lektör tyckte att det var rörigt och att det inte lyfte i andra halvan. Den korta refuseringen kom i november. Snacka om att bli knäckt. Just nu har jag väldigt svårt att ta till mig att jag "kom så långt", det är få förunnat. Men det kanske sjunker in så småningom.
Nu har jag tre förlag kvar att skicka till. Och två varianter av ett manus, det gamla och det omskrivna. Av det försöker jag skapa ett tredje. Men är väldigt svårt eftersom jag på något sätt tappat "den första kärleken" till det här manuset (som jag verkligen har älskat).Vet egentligen inte hur jag ska gå vidare.

3. Jag ska sätta mig in i vad det innebär att ge ut själv, i alla fall hur man ger ut en ebok. Kanske kommer Djungelblomma bara som ebok.
Som det ser ut nu blir det ingen ebok. Ska man ge ut måste man ha ett manus man verkligen tror på. Det har jag inte i nuläget.

4. Jag ska fortsätta att läsa mer och satsa på bokbloggandet inför bokmässan 2012.

Det har jag verkligen gjort! Läst som en galning och varit bloggambassadör för bokmässan. Vansinnigt roligt.

5. Jag ska åka på Bokmässan igen. 
Hela mässan, fyra dagar... Mycket intensivt, men givande!Läs min bokblogg, se fliken ovan!

6. Och jag har ett mål till; jag skulle vilja hitta ett deltidsjobb så att jag kan bekosta eventuella skrivarutgifter (lektörsläsning, skrivarkurser?) själv. Håll tummarna för mig! De söker fortfarande deltidsbrevbärare här i Holland, det låter som ett idealt sidojobb för en författare!
I slutet av januari började jag jobba några timmar i veckan som brevbärare, alldeles intill där jag bor. Det var kul att göra något annat än bara sitta hemma, trots att det var slitsamt. Men så upptäckte jag att det var omöjligt jag hålla sig inom de bestämda tiderna och att holländska postverket var mycket motvilliga till att betala ut övertid. Jag upptäckte att det var så för andra kollegor också. Och då var det inte roligt längre. Det genererade bara ilska och trötthet och med en man som tjänar bra (bara han lyfter pennan tjänar han mer än vad gjorde en hel månad, lite överdrivet, men ni förstår kanske) kunde varken jag eller han motivera mig till att fortsätta jobba. 
I början av november slutade jag. Saknar inte jobbet alls och har nytta av att jag har bättre rutiner hemma. Det är svårt att vara hemmamamma och hitta rutiner, man måste vara väldigt disciplinerad, annars har man dåligt samvete när man skriver för att man inte har tagit hand om tvätten, eller så har man dåligt samvete när man tar hand om tvätten för att man inte skriver.... puuu...  
Inte heller har jag använt några av pengarna till lektörsläsning. Men jag ska börja en kurs i novellskrivande för veckotidningar, jag kan väl säga att lönen delvis betalat detta.

---------------

Mål inför 2013:

1. Jag ska försöka skriva om Djungelblomma och skicka till de tre förlagen jag har kvar på min lista. Är det fel att skicka in något som man inte längre tror på? Jag har ju trott på manuset en gång. Det är kanske precis som ett förhållande, ups and downs, men man har lovat varandra trohet, så man reder ut det... Låter det fånigt? Jag hoppas i alla fall att jag ska tycka om manuset igen om jag bara låter det få lite tid.

2. Jag ska gå en kurs i att skriva noveller för veckopressen. Kanske med målet att lyckas sälja in några noveller. Men det är kanske att vara lite övermodig, jag vet ju inte ens om jag passar för novellskrivandet. Men jag behöver en utmaning, och det här får det bli!

3. Jag ska gå Ann Ljungbergs distanskurs Produktiv författare. Såg att jag redan för ett år sedan skrev att det var kursen för mig. Jag är inte direkt produktiv. Och nu är jag hemma på heltid igen, borde hinna producera mer text.  
Nu har jag vunnit kursen, i Anns eminenta adventskalender! Yes!

4. Fortsätta att läsa. Självklart! Det måste varje författare göra. Mycket!

5. Välja ut ett nytt manus att satsa på. Frågan är vilket, jag har flera kandidater. Förhoppningsvis ha ett manus klart till sommaren som jag kan skicka till lektör. Here we go again.

5. Ta tag i älsklingsmanuset. I alla fall titta på det igen.

6. Åka till bokmässan. Har fått ett presentkort för seminariekorten så jag kan inte missa chansen. Flyger billigt och bor hemma i stugan. Och det blir bara roligare för varje år, eftersom man lär känna fler och fler (författare, -wannabees, bokbloggare, förlagsfolk, författarcoacher och lektörer, you name it...)


måndag, december 24, 2012

God Jul!

Hoppas ni får en bra skrivarjul. Kanske någon bra bok eller skrivarkurs bland klapparna?söndag, december 09, 2012

Lite om vad som är på gång just nu...

1. Jag kämpar vidare med mitt manus. Att det är en kamp förnekar jag inte. Från att ha varit ett manus, en berättelse bör jag kanske säga, som jag fullkomligt älskade har det nu blivit något som mest tycks skratta mig rakt upp i ansiktet. Jag är så innerligt trött på det och tror inte alls på det. Jag ogillar de två huvudkaraktärerna intensivt, ju mer jag försöker komma på varför förlagen inte "känner något" för dem.
Men jag ska fortsätta med det jag har bestämt mig för att göra; nämligen plocka russinen ur kakan av de två manusversioner jag har och skriva en tredje version.
Jag är nästan framme vid slutet.
Bara det att jag vet inte alls hur det ska sluta.

Sedan blir det nog att ha is i magen och vänta ett par månader innan jag skickar in till de tre förlag jag har kvar att skicka till. Det är frestande att skicka in bara för att bli av med skiten och slippa det. (Kan man inte skicka till fler förlag så kan man ju lägga det bakom sig och börja på något nytt).
Kanske tycker jag om manuset igen efter ett tags vila och kan se vad som behöver ändras för att det ska bli bättre. Och kanske vet jag hur det ska sluta.

2. Jag har beslutat mig för att börja brevkurs i hur man skriver noveller för veckotidningar (av Jenny Bäfving, och jag tror Johanna Wistrand också har haft en hand med i kursen tidigare). Målet är att lära mig skriva noveller. Och förhoppningsvis kunna sälja dem så att jag kan få ihop lite pengar som jag sedan kan lägga på lektörskostnader för framtida manus. Jag har som mål att mitt skrivande ska gå runt ekonomiskt (jag är forfarande oavlönad, givetvis, men det skulle vara kul om jag kunde betala lektörsavgifter själv) Vet inte alls om det är möjligt, men nu har jag fått brevkursen i julklapp (jag menar; jag har önskat mig den...) så då ska jag gå den. Också för att det är vettigt att pröva något annat.

3. Jag har vunnit en kurs!
Ann Ljungbergs självstudiekurs i Produktiv författare. (I hennes adventskalender, det är väl ingen som missar den! Man kan vinna en skrivarkurs i London i mars om tillräckligt många deltar! Så delta, allihop!)

Det här är precis kursen för mig, jag som är så oproduktiv! Hade länge tänkt köpa den ändå, så jag är väldigt glad över vinsten.

Simona Ahrnstedt svarar på min fråga om råmanus

Jag gillar speciellt Simonas metod att planera boken
via postitlappar (på köksskåpen, ser det ut som)
Häromdagen frågade jag på Simona Ahrnstedts eminenta skrivarblogg hur hennes råmanus ser ut.
Hon ger ett utförligt svar. Läs och lär!
Tack, Simona!Ps. Simonas nya kommer redan under våren!! "Det är historiskt, romaniskt och erotiskt", säger hon.
Mums, säger jag!

---------------------------------

torsdag, december 06, 2012

Tipsa mig om små förlag!

Jag har väldigt dålig koll på de mindre förlagen i Sverige. Vilka tar emot skönlitterärt? Skulle de passa mitt manus?
Är det någon annan som har erfarenhet av något av dem och kan tipsa om något (eller varna för...)?Skriv i kommentarerna eller maila monica.olskolk(snabela)hotmail.com

De enda jag har varit i kontakt med är Printz Publishing (inte alls intresserade av mitt manus) och Frank (svarade aldrig på mitt mail).


söndag, december 02, 2012

Orkar inte...

...skriva om mitt manus. Känns det som, just nu.
Kanske borde jag bara skicka iväg manus som det är och skita i alltihop. Har tre förlag kvar att skicka till, men jag kommer aldrig ha någon chans ändå, så varför lägga ned så fruktansvärt mycket tid på något som inte blir?
Fundamental fråga, faktiskt.

Eller så lägger jag manuset åt sidan ett halvår och ser om jag vill ta itu med det då.

Är så himla less och trött på allt skrivande och kämpande och tänkande och synopsande och min usla disciplin och taskiga (skrivar)självförtroende. Blä alltihop! Trött, trött, trött på att mitt skrivarliv alltid går upp och ned!

(PMS-vecka just nu, antar jag. Vågen säger i alla fall att jag har gått upp 1 kg på fem dagar...)

Karin Slaughter on tour

Det är inte så ofta man får träffa författare som man sedan länge har högst uppe på favoritlistan. Michael Connelly befinner sig högt upp p...