tisdag, november 27, 2012

NaNoWriMo närmar sig slutet....

.. och tittar man på den här bilden ser det ju ut att ha gått totalt åt skogen.MEN... jag är ändå ganska nöjd därför att:

  • Jag har ett rätt så bra råmanus på ca 26000 ord.
  • Jag har kommit i gång med skrivandet igen!!!!
  • Jag har skrivit en novell och skickat in till en tävling.
  • Jag har skrivit ett nytt synopsis till Djungelblomma (när jag ändå var i farten) och det filar jag på nu. 
Känner mig produktiv och nyttig.

torsdag, november 22, 2012

Om att hitta din röst

På skrivarkurser, bloggar och skrivarböcker talas det ofta om vikten att hitta sin röst som skribent.
Jag ska vara ärlig och säga att jag aldrig riktigt har fattat vad man menar med det. Förstod givetvis att det hade att göra med att hitta något eget, men i övrigt var det blankt. Kände mig fånig som inte fattade.Har aldrig vågat fråga.

Tills häromdagen när jag läste vad Kajsa Ingemarsson skrev om det. För första gången  hittade jag en bra sammanfattning om vad hitta din röst betyder. Det handlar ju helt enkelt om att hitta sin stil. Och den har man från början, "är född med den", man måste bara hitta den.
Genast började jag fundera i konstnärstermer; där är det ju likadant, man ska hitta sin egen personliga stil (det märks att jag går kurs i teckning och akrylmålning, va?).
Fånigt enkelt egentligen. Men inte i praktiken.

För att hitta din röst måste du skriva. Mycket. Säger Kajsa.
Tror jag är helt sant, och det tar jag fasta på.

Men enkelt är det inte. Jag har länge trott att om man skriver om något man tycker om (och tycker om det man skriver) så kommer det att lösa sig. Men riktigt så enkelt är det inte. Kanske borde man också skriva om något man inte tycker om (eller i en genre som man inte gillar så värst mycket), vad vet jag.

Någon annan som har funderat på detta?

onsdag, november 21, 2012

Jag har vunnit Malin Persson Giolitos senaste!

Fick just reda på att jag är en av vinnarna i Piratförlagets skrivbordstävling!

Med mitt lilla stökiga skrivbord. Det var nog det där med varma fötter som gjorde att jag vann.

Ser också att en till av årets bloggambassadörer har vunnit, Kåkå. Grattis!


tisdag, november 20, 2012

NaNoWriMo uppdatering och lite om att gå vidare...

Jag ska inte säga att NaNoWriMo har misslyckats, men jag kommer aldrig att komma upp i 50 000 ord.
Däremot har jag ett färdigskrivet råmanus på drygt 27 000 ord, som kanske skulle kunna bli roman. När jag läser igenom snabbt vad jag har skrivet (ska man INTE göra om NaNo ännu inte är färdigt, men jag tycker att jag får eftersom min berättelse är "färdig") så är gestaltningen genomusel, något som ofta händer mig i början när jag skriver snabbt och vill få grepp om själva intrigen. Inget fel i sig, tror jag. Men det skulle nog kunna bli en roman, en tunn sådan i alla fall. Någon gång i framtiden.

Nu håller jag på med en novell i stället, och omplaneringen av Djungelblomma. Ja, ni läste rätt, jag tittar på Djungelblomma igen. Trodde inte jag skulle klara av det på minst några månader ännu.
Jag har inte kunnat glömma det en av mina testläsare sa; du måste ta reda på vilket manus (alltså originalet, eller den omskrivna versionen) du känner mest för.
Varpå jag genast insåg att det fanns scener och händelser i det gamla, som jag hade strukit i det nya, som jag trots allt vill ha med. Och nya scener i det nya som jag kommer att stryka.
Jag låg och funderade natten till måndag, satt halva måndagen och funderade (under tiden jag målade på kursen, resultat nedan), sov middag (jag hade ju sovit så dåligt under natten, så jag var tvungen) och plötsligt hade jag bilden klar för mig. Powernap, jag rekommenderar det!
Satt och skissade i går kväll och ska nu börja skriva.
Snart.
Kanske novellen först.
------------------------------

Ps. Skriver du på heltid? Eller har du eget företag alt. jobbar hemifrån.
Då är Underbara Claras tips väldigt bra. Tips för den som jobbar hemma.
------------------------------------------
Början
Mitten


Färdigt resultat.
Har ALDRIG målat porträtt förut.
Så alla säger att jag ska vara nöjd.
Och det är jag.
Målat efter min dotters skolfoto.

måndag, november 12, 2012

HUR sätta upp NYA mål för skrivandet?

Det är inte första gången jag skriver om att ha mål för sitt skrivande.

Sedan 2005 har jag haft som mål att bli antagen av förlag.
Det målet behöver nu modifieras. 
Största anledningen är att jag (och familjen) inte klarar av den stress rader av refuseringar orsakar, oavsett om det är standardrefuseringar eller efter att ens manus klarat av första steget; att verkligen bli läst och bedömt, också efter en omskrivning. Jag har nu varit med om både och.
Jag är väldigt envis och har svårt att ge upp, till bekostnad av mitt (mentala) välbefinnande. Jag har inte alla de nödvändiga talangerna för att bli författare, främst tjock hud och förmåga att distansera mitt jag från min produkt (mitt manus). Så enkelt är det.

Jag fullkomligt älskar processen fram till att manuset skickas in; jag jobbar professionellt och strukturerat, inget skrivarflum där inte.
Det är tiden efter, när man väntar på svar, och när refuseringarna kommer, som jag inte klarar av. Och inte har jag lärt mig något med åren heller, jag blir inte mer tjockhudad. Nej, faktum är att varje gång blir det bara värre.

Förläggaren och författaren Hans-Olov Öberg brukar alltid säga; om du kan tänka dig att göra något annat än att skriva, gör det. Jag tror att det är väldigt sant (och gäller givetvis för andra drömmar också, om du vill bli professionell musiker, konstnär, skådespelare...)

Men jag kan inte det. Jag älskar att skriva och kan inte leva utan det.
Det gör hela situationen lite mer komplicerad. Annars hade det ju varit lätt att säga;
jag skiter i alltihop.

Jag skriver bäst om jag har lite press på mig, någon form av deadline (NaNoWriMo testar sådant till sin gräns och det funkar rätt bra på mig). Hittills har det varit tid när manus ska vara hos lektör och på senare till en avtalad tid med förlaget; då ska jag vara färdig. Det funkar. Jag håller en deadline.

Men om jag inte mer ska ha som mål att bli utgiven, vad ska jag då ha för mål i stället?
Vilken morot? Hur ska man lägga upp sitt skrivande så att det verkligen blir något skrivet. Jag har ju ingen "ursäkt" för mitt skrivande länge.
Att bara skriva "för att det är roligt" fungerar inte för mig.

När man jobbar har man automatiska deadline, oavsett vad man gör. Rapporten ska vara färdig då, posten måste vara utdelad innan kl. 17, vi måste vara färdig med alla patienter innan frukost, etc etc.

När man skriver utan mål har man inte det.

Är det någon annan som har brottats med samma tankar, eller har tips om hur man tacklar detta?

Ps: Jag funderar inte på att ge ut själv, bör jag kanske tillägga. Jag tror att det är omöjligt att ro hem ett sådant projekt om man bor utomlands, dessutom har inte inte råd. För skulle jag ge ut själv skulle jag göra det "på riktigt", typ HOI-modellen, men inhyrda redaktörer, korrläsare osv. Jag har inte pengar till det.


onsdag, november 07, 2012

Dagen efter refuseringen...

Jag är helt knockad.

Inte så konstigt kanske. Kunde inte sova i går kväll och tog chansen att följa amerikanska valet på TVn i sovrummet. Somnade med den på någon gång vid ett-tiden och vaknade igen strax efter fem, antagligen för att Obamas supportrar började jubla så då. Det var när första beskedet kom att han antagligen skulle vinna.
Sedan dess har jag inte sovit.

Tillbaka till refuseringen. Fortfarande riktigt, uselt besviken. Påminner mig om den gången för väldigt många år sedan när jag inte fick drömjobbet (i en biståndsorganisation) jag hade sökt. Jag föll på mållinjen, det stod mellan mig och en till, och hjälp vad det sved. Och jag kände mig helt tom.
Men det blev bra till slut ändå, senare det året träffade jag min man, flyttade utomlands och fick ett väldigt bra och spännande liv ändå.

En refusering hade jag försökt mentalt förbereda mig på, men jag räknade hela tiden med att jag skulle få konstruktiv kritik (fick ju det i första omgången) som jag kunde använda mig av när jag skriver om och skickar vidare till de få förlag som är kvar på listan.
Tyvärr var refuseringen inte så värst konstruktiv. Ganska kort från lektören om att berättelsens andra del var "rörig" och "hafsig", det händer för mycket och "författaren tappar bort mitt engagemang" och sammanfattningsvis; "Jag tycker författaren har gjort en helt okej omskrivning, hade kanske bara önskat ett tydligare lyft i sista två delarna, något som"räddade historien och gjorde den mer unik".

Lektören säger några bra saker också. Alltså rätt så blandad kritik (vilket faktiskt gör mig ganska förvirrad), men inte alls konstruktiv. Inget som jag kan använda mig av. Kanske var det naivt att tro att jag skulle få lite "gratis" hjälp igen.

Men nu måste jag lägga det här åt sidan. Få lite distans och sedan se vad jag ska göra.
Jag vill så gärna skriva vidare i NaNoWriMo och ligger man efter en eller två dagar är det tufft att ta igen. Men det håller på att bli som förra året, då jag överöstes av refuseringar i november månad, det knäckte skrivarglädjen och jag slutade trots att jag nästan hunnit med 38 000 av de 50 000 orden.

Ps. Är riktigt glad att Obama vann. Vet inte hur världen hade blivit om den där Romney hade vunnit. Tyckte att Obama behövde ytterligare 4 år för att bevisa sig, och det tyckte amerikanska folket också, lyckligtvis. Hoppas han lyckas också...
Tänker på Romney också. Skickar lite sympati till honom, han har ju också blivit refuserad. Men för honom och hans anhängare svider det givetvis tusen gånger värre...


tisdag, november 06, 2012

Djungelblomma refuserades till sist...

Fick precis refuseringen från Förlaget. Den svider ordentligt. Lektören som läste (samma som förra gången) var inte alls nöjd.

Jag är givetvis oerhört besviken, hade ju hoppats att jag hade fått till det. Trodde verkligen jag hade fått till det, tyckte verkligen om omskrivningen.
Men historien engagerar inte (början delvis, men inte andra halvan).

Jag har just nu ingen aning om vilka förlag jag inte har skickat till (måste plocka fram refuseringsanteckningsboken), jag tror att jag kanske har något kvar. Men i skrivande stund vet jag inte hur jag skulle kunna skriva om den igen för "att få till det". En omskrivning är givetvis nödvändig, det är ju inte så stor idé att skicka in samma manus, när det inte är bra.

Jag känner mig helt blockerad. Vad ska jag göra nu? Höll på att NaNoWriMo-skriva, men har inte alls lust att fortsätta.

söndag, november 04, 2012

NaNoWriMo Dag 4

Jag kämpar på och det går bra trots halva helgen borta och en förkylning som inte riktigt vill ge med sig.


fredag, november 02, 2012

Yes! Ligger före!

Alltid bra. Speciellt när vi ska vara borta halva helgen.
Helgen är alltid svårast för mig, familjen pockar på uppmärksamhet.Ann Ljungberg om NaNoWriMo; Skriv romanen på 30 dagar

Se Ann Ljungbergs lilla youtube-klipp om hur man skriver en (ett utkast till en)roman på 30 dagar. Matnyttigt och dessutom berättar hon hur NaNoWriMo en gång började.

 

torsdag, november 01, 2012

2600 ord!

Första dagen! Mer än godkänt!

Mitt username på NaNoWriMo är monica.olskolk bytheway. Så att vi kan bli buddies om du är med också.

Karin Slaughter on tour

Det är inte så ofta man får träffa författare som man sedan länge har högst uppe på favoritlistan. Michael Connelly befinner sig högt upp p...