onsdag 31 oktober 2012

Tjatar igen...

I morgon börjar NaNoWriMo!!

Säger bara det...

Insåg nyligen att jag inte skrivit något på allvar sedan i våras. Den skrivarpausen kan väl räcka?...

Hoppas att inga refuseringar dimper ner denna månad (har inte hört något än från Förlaget, det är nästan två månader sedan...), de får gärna vänta tills NaNo är över. Jag vill skriva ostört!

fredag 26 oktober 2012

NaNoWriMo närmar sig

På torsdag nästa vecka sätter NaNoWriMo igång.
Jag tänkte faktiskt fuska lite denna gång och inte skriva från scratch. Jag har helt enkelt inga idéer. I stället tänkte jag ta tag i en romanidé jag hållit på med ett tag, men aldrig fått till ett riktigt råmanus.
Får se om jag lyckas med disciplinen. Jag har egentligen inte skrivit någonting på allvar sedan i våras. Mest använt sommaren till att redigera. Och jag förnekar inte att jag har lite skrivkramp. Tänkte se om NaNo botar mig (ibland sitter ju skrivkrampen i det faktum att man inte ger sig själv tid att skriva. Man hittar alltid ursäkter till att inte skriva, man vill helt inte riskera att ta fajten med skrivkrampdemonen.)

Egentligen skulle jag vilja åka på skrivarresa. Som den här i mars nästa år.  Men satt och räknade; kursavgift plus resa plus boende skulle gå på uppåt €900-1000. Det får man kanske två lektörsläsningar för.
Men lockande. Gillar London och gillar att umgås med likasinnade några dagar.
Hit vill jag, egentligen!

Jo, det är jag som är med på ett hörn i tidningen Skriva.
Får svar av Johanna Wistrand




måndag 8 oktober 2012

Sagt upp mig

I fredags sade jag upp mig från mitt timjobb som brevbärare. Inte för att det är någon slags "leap of faith" (jag väntar fortfarande på svar från Förlaget), det har endast att göra med att jag inte fått betalt för alla mina övertimmar. Jag har ett kontrakt på 6 tim/vecka med jobbar oftast 8-9 timmar, och får i bästa fall betalt för 7. Posten har satt detta i system (för att spara pengar antar jag) och inte alla har valmöjligheten som jag har. Jag behöver inte jobbet ekonomiskt, och då är det bättre att säga upp sig och göra något annat.
I mitt fall satsa mer på skrivandet igen. Plus att jag har en massa andra planer, pyssla och storstäda skåp och sådant där.

söndag 7 oktober 2012

Vad är NaNoWriMo?

Om jag har läsare som inte vet det så ska jag berätta det nu.

NaNoWriMo (eller NaNo som många ofta säger) är kort för National Novel Writing Month och var ursprungligen en amerikansk idé som har spridits över hela världen (och man skriver givetvis på sitt eget språk). I november varje år ägnar sig 300 000 pers åt att skriva i 30 dagar. Målet är att "vinna" genom att nå 50 000 ord (man får inget annat pris än äran och tillfredsställelsen att nå 50 000 ord) Man har dessutom ett forum, indelat i regioner, där man kan hålla reda på och peppa skrivarbuddies.

Låt mig först ta död på några missuppfattningar: Nej, man skriver inte en roman på trettio dagar. Och, en roman är oftast mycket längre än 50 000 ord.
Snarare är det så att man har ett rejält råmanus man kan jobba vidare med.

Men NaNoWriMo är ett bra sätt att testa att flödesskriva. Med andra ord; att bara skriva på, utan baktanke och utan att gå tillbaka och peta i texten. Men det kan vara bra ha en liten anteckningsbok för att hålla reda på alla trådar och karaktärer. Jag brukar ha ett par A4 liggande på skrivbordet att kladda på.
Om man ska skriva en "riktig" NaNo-roman, så ska man börja från allra första början dag 1, alltså inte ta tag i ett gammalt manus och peta i det. Det ska vara en ny romanidé som bara existerat i huvudet. Men jag känner rätt så många som använder NaNo för att få liv i ett skrivlådemanus som man inte tittat på länge.

Jag var med 2010 och gick då i mål (nådde 50 000), men 2011 snubblade jag någonstans efter tjugo dagar (blev överöst av refuseringar under samma tid, vilket knäckte självkänslan, jag får skylla på det...). Men om man inte når 50 000 ord ska man inte deppa. Det är tufft. I genomsnitt måste man gå ihop 1667 ord per dag. Det är bra att bygga upp en rejält buffert under den första veckan, det har jag lärt mig. Det kommer alltid dagar när man inte hinner skriva och att ta igen 2x1667 eller 3x1667 är jobbigt.

Det kan också vara ett bra tillfälle att testa en ny genre. Om du mest skriver deckarmanus, testa något romantiskt. Eller fantasy. Eller science fiction. Det har jag fått för mig att göra i år. Vi får se. Vaknade med en ny idé i morse i alla fall, det visade sig vara en science fiction (borde skriva ned lite, annars bleknar det innan 1 november).

Har du aldrig varit med i NaNoWriMo, testa i år!



lördag 6 oktober 2012

Min bokmässerapportering och uppladdning för NaNoWriMo

I fall du missat min bokmässerapportering kan du läsa den här.
Missa inte heller min lilla miniserie Vad är det bästa med bokmässan? där jag frågar ett antal författare, förlagsmänniskor mm  just den frågan.

Det har inte blivit något skrivet alls de senaste veckorna (månaderna?). Men det ska bli ändring.

Snart börjar NaNoWriMo (National Novel Writing Month). Ni hänger väl med?


NaNoWriMo Dag 9

 Hur går det för alla NaNoWriMo:are där ute? Min start har varit seg. Jag lyckades inte med min stategi att skriva mycket de första dagarna,...