måndag, juli 26, 2010

Sommarskrivande

Miljöbyte brukar vara bra för skrivandet. Nu sitter vi i stugan i Bohuslän och har nästan bara haft fint väder (förutom igår, regn och 13 grader varmt).
Men jag har inte hunnit ägna mig mycket åt mitt utskrivna råmanus. Svärmor har varit på besök en och halv vecka och även om det är trevligt, så blir det inte mycket tid över till författandet. Mest museumbesök, Paddanturer och stunder vid havet. Läst en del har jag dock gjort.

Men under en stulen stund med lugn och ro (resten av familjen är och spelar golf) inser jag att det är bra med några veckors paus från skrivarprojektet. Jag läser nu manuset med vilat sinne och vaknare öga. Härligt!

Och att jag har hunnit plöja genom en del böcker om Afrika hjälper också. Manuset ska få lite mer kött på benen.

torsdag, juli 01, 2010

Snart färdig med redigering

Jag sitter här i nästan tropisk värme och redigerar det sista av Kvarnsten om Halsen. Jag har alltså bestämt mig för att skicka in den till tre nya förlag.
Nu är jag nästan färdig, känner mig lite blind för allt och hoppas att jag inte missar något. Manuset har putsats och blivit av med alla "onödiga" ord, fått en ny, förhoppningsvis effektivare, inledning. Jag har försökt ersätta en del refererande med gestaltning, och hoppas att jag inte är så övertydlig längre.

Och jag måste erkänna, jag har haft riktigt kul. Konstigt, jag som inte ens ville ta i berättelsen med tång.

En sak grämer mig dock fortfarande. Jag önskar att jag kände till manusets svaga punkter på ett tidigare stadium. Innan jag hade hunnit skicka in det till drygt tio förlag. (Nej, för den som undrar, jag kommer inte att skicka in detta manus till de förlagen igen, trots redigeringen. Det är helt enkelt slöseri med pengar, tror jag).

Jag har inga förhoppningar att jag ska lyckas denna gång. Jag har bitit i det sura äpplet och är realist. Men det är värt ett försök.

Karin Slaughter on tour

Det är inte så ofta man får träffa författare som man sedan länge har högst uppe på favoritlistan. Michael Connelly befinner sig högt upp p...