onsdag 23 juni 2010

Undrens tid är inte förbi

Jag drabbades av hjärnsläpp för en drygt vecka sedan.
Tror ni inte att jag sitter och redigerar mitt gamla manus?

Jag som trodde att jag aldrig skulle läsa mitt gamla manus igen. Ville inte ens ta i det med tång.
Men en refusering för några månader sedan har legat och malt i mig, och till slut klack det till; varför inte försöka göra några små ändringar, i enlighet med de tips jag fick i refuseringen.
Jag har faktiskt två förlag till som jag kan skicka till, och jag kommer till Sverige snart (kan skicka via post utan att det kostar skjortan).

Egentligen vill jag hinna klart att skriva mitt råmanus till nya romanen, men jag ska nog hinna med det också.

Tagit mig vatten över huvudet? Neeej, vem kan tro något sådant?

söndag 20 juni 2010

Ur stämning

Nej, nu är jag helt ur stämning.

Jag hade tänkt redigera och skriva hela söndagen, nu när förkylningen börjar ge mig sig och huvudet inte är så tungt, men jag är helt ostämd.

Allt är gårdagens fel. En sådan lång dag fylld med så mycket romantik är inte bra om man ska ta itu med en berättelse som inte är fullt så rosaröd.

Läs mer om mina antirojalistiska bekännelser.

söndag 13 juni 2010

Min skrivarlya

Det här är för tillfället min skrivarlya. Trädgården. Våra lilla trädgård på 100 kvadratmeter.
Jag undrar kanske var solen har tagit vägen, men åandrasidan doftar det ljuvligt idag. (Ursäkta självpubliceringen a´ la en del glamourförfattare...)

Men som sagt rosorna blommar. Min man har sagt att jag inte BARA behöver plantera rosor i trädgården, men jag ÄLSKAR rosor. Kanske därför att vi har bott så många år i länder där rosor inte trivdes så bra. Men i Damaskus satt jag i trädgården och skrev under en pergola full av riktig jasmin som doftade LJUVLIGT. Jag glömmer aldrig det. Det var där jag tog upp skrivandet igen. Och det gick att sitta ute nästan hela året runt, i alla fall om man satt i solen.

Men detta går inte av för hackor heller. Jag, rosorna och den minilaptopen. Och jag kämpar vidare med råmanuset.

fredag 11 juni 2010

Om min skrivarkurs i London i Svenska Dagbladet




Skrivarkursen jag var med på i London dokumenterades av en frilansjournalist. Finns att läsa idag i Svenska Dagbladet.

LITTERÄRA DRÖMMAR I LONDON


---

onsdag 9 juni 2010

Uppdatering

Jag har skrivit en del sedan jag klagade sist. Arbetsrummet är någorlunda i ordning, det känns ganska skönt att titta på alla böcker som står i givakt.

Det är alltså råmanuset det handlar om. Jag vill ha klart det snart. Jag vet inte vad som tar emot, med kanske är det  mängden arbete som jag vet väntar mig. Sätter jag mig ned och börjar skriva, så flyter det på ganska bra. Får jag sedan hela manuset utskrivet och insatt i en pärm, då vet jag att det känns ännu bättre. Den där känslan av allt på papper, pennan i hand, ni vet...

Men det som tar emot är säkert tvivlet. Varför håller jag på med det här?
Varför lägga ned så mycket tid på ett hopplöst projekt? Det är så gott som omöjligt att bli utgiven.
Det här är ju det enda jag vill göra, och det enda jag kan göra. (Förutom ett par andra saker, men eftersom jag inte har jobbat på 15 år är karriären lika med noll). Skiträdd för att misslyckas alltså.

Det där känner ni igen. Missmodet.

Sedan börjar ett ordentligt peptalk.

Jag gör det här, skriver alltså, för att jag älskar det. Jag älskar att dras in i berättelsen, lära känna karaktärerna, rentav bli förälskade i dem (eller hata dem). Jag älskar att vända och vrida på orden och meningarna, försöka praktisera det jag lärt mig om skrivandets konst och jag älskar kampen för att det ska bli så nära fulländat som möjligt.

Och världen går inte under om jag misslyckas. Det finns andra vägar ut, även om jag inte ser dem just nu.

torsdag 3 juni 2010

Skrivarblockad del 2

...eller är det kanske en skrivarblockering.
Jag började som sagt städa arbetsrummet häromdagen. Mycket nödvändigt. Men i samma vända började jag katalogisera mina böcker, i alla fall de som magasineras på Kolkmans Stora Vind (sådant finns inte i Holland, men vi har ovanligt mycket förrådsutrymme, skönt för den som inte klarar av att slänga böcker).
Och sedan kom jag på att jag skulle göra något åt de sträva obehandlade Ivar-bokhyllorna. De var bara laserade och är omöjliga att damma. Så jag satte igång att slipa och lacka, slipa och lacka.
Nu ligger alla böckerna på golvet och hyllorna står i garaget och torkar.

Om det blir något skrivet? Nix.

Dålig disciplin!!

tisdag 1 juni 2010

Skrivarblockad

Jag hade planerat ett par intensiva skrivardagar, innan värmen börjar (säger de). Jag vill ha råmanuset klart och printat innan vi åker till Sverige om en månad, för att ha något att bita i under semestern. Att ha ett manus utskrivet på papper och pennan i hand för att ändra och redigera, det gillar jag!

Men jag är lite chockad av det som har hänt med Ship to Gaza att jag alldeles kommit av mig.
Blev så frustrerad igår att jag började städa arbetsrummet igår. Och inte bara städade, jag satte igång att katalogisera alla böcker vi har, för att kunna packa undan en del på vintern (letar man efter en bok, så står det på en lista var den är, var tanken med katalogiseringen).
Och så skrev jag några blogginlägg.

Och idag har jag bilen så jag ska iväg och köpa pelargonier.

Blir inget skrivet.

NaNoWriMo Dag 9

 Hur går det för alla NaNoWriMo:are där ute? Min start har varit seg. Jag lyckades inte med min stategi att skriva mycket de första dagarna,...