onsdag 22 juli 2009

På jakt efter nya och gamla miljöer

Åkte in till Göteborg idag för att leta nya miljöer till nya skrivarprojekt. Inte för att jag är säker på att det blir några nya projekt, jag har inte kunna skriva på nästan två månader. Men jag funderar en del. Har som jag har sagt tidigare ett antal projekt som skulle kunna bli en roman.

Så jag löste ett dagskort på Göteborgs spårvägar och reste runt, med kameran i hand. Det var riktigt roligt och inspirerande.

Och så beslutade jag mig för att besöka en av mina "gamla" miljöer, nämligen de som dyker upp i början av Kvarnsten om Halsen. Jag ville dricka kaffe och äta en gigantisk kanelbulle på Café Husaren i Haga. (Har skrivit om denna berömda Hagabulle på min vanliga blogg).
Kommer dit och det står en kö ut på gatan och det var smockfullt inne. Så jag vände på klacken och undrade om det var ett tecken från högre makter.
Kanske blir det aldrig någon Bok av min bok? Den roman där huvudpersonerna förälskar sig i varandra över gigantiska kanelbullar på Café Husaren.
Sedan intalade jag mig att lunchtid och dåligt väder var förklaringen till att jag inte kunna göra entré på caféet.

Så jag kom tillbaka flera timmar senare. Lugnt och gott om plats. Men då visar det sig att de berömda kanelbullar är slutsålda.
Kalla kårar längs min rygg. Det här är verkligen ett dåligt omen. Kanelbullarna slut.
(Sekunden efter mig kom två tonårskillar och ville ha två bullar. De såg lika chockade ut som jag över beskedet att de var slut).
Beställde cappuccino och chokladcheesecake som båda smakade gudomligt, men det lyckades inte värma upp mig.

I morgon ska det bli dåligt väder. Jag tror att jag ska baka, det brukar verka terapeutiskt på mig.
Jag ska baka kanelbullar.
Inte de berömda Hagabullarna, bara mina egna...


onsdag 15 juli 2009

Bokens framtid med mera

Ibland är det lite svårt att veta vad jag ska skriva på denna bok och vad som ska skrivas på min "vanliga blogg".
Jag försöker hålla mig till att enbart skriva om mitt eget skrivande här, och allt annat på den andra. Men ibland inkräktar ämnena på varandra.



tisdag 14 juli 2009

Vad stoppar böcker från att bli utgivna?

En rad faktorer givetvis, dåligt skrivna, dålig story, utslätade karaktärer. Allt det där känner man ju till.
Men succéförfattaren Nicholas Sparks menar också att förlagens strävan efter att bli mer och mer framgångsrika rent ekonomiskt, med tyngdvikt på att sälja mycket, stoppar många lovande författare. Även publicerade författare får inte samma uppmärksamhet som storsäljare, trots bra skrivna böcker.
Han hävdar att det är svårare än någonsin att bli publicerad (talar om USA givetvis, men frågan är om det inte är likadant i Europa).

"Because publishing is becoming more business-oriented each day with more examination of the bottom line, it's harder to break out than ever. Publishers are generally less willing to take big chances in "growing" an author. They want books that will sell, and usually sell right away. If they don't think yours will sell, odds are, they won't take a chance on it"

Samtidigt kan jag inte låta bli att undra om det inte kommer att ändras? Det är lättare än förut att publicera små upplagor. Nya marknadsföringsidéer. Internet används för bokreklam. Internetbokhandlar säljer mer varierat och från fler förlag än den gamla vanliga bokhandeln.

Ändå är det intressant det Sparks skriver om.

Tipstack till Johanna Wistrand.


måndag 6 juli 2009

Läs min novell på Issuu

Min gamla långnovell Elefantkurvan ligger nu publicerad på Issuu, ett behagligare sätt att läsa på skärmen. Klicka på fullscreen.

NaNoWriMo Dag 9

 Hur går det för alla NaNoWriMo:are där ute? Min start har varit seg. Jag lyckades inte med min stategi att skriva mycket de första dagarna,...