tisdag 30 december 2008

Till skrivbordslådan

Under de senaste veckorna har jag mentalt förflyttat mitt manus närmare och närmare skrivbordslådan. Det är egentligen en ganska logisk plats, där befinner sig ju manus man inte jobbar med för tillfället.
Där ska den få vila ett tag tills jag vet vad jag ska göra med det. Just nu känns det inte alls som att jag vill skicka in det till något förlag. Om inte något radikalt sker som får mig att ändra åsikt. Det känns snarare att något radikalt måste hända för att jag överhuvudtaget ska ta i manuset igen.

Det är inte så att jag inte är nöjd med det, eller inte tycker om det. Jag är ganska trött på det, men det är en annan sak.
Jag tycker till och med att det är en ganska bra historia och att den är bra skriven.
Men kommer jag med något nytt? Knappast. Möjligtvis det där med att jag har en socialarbetare som huvudperson. Vad jag vet är jag först med det.

Jag konstaterar att spänningsromangenren nog inte är min specialitet, i alla fall inte den som gränsar mer åt deckarhållet. Däremot vill jag gärna skriva romaner som har vissa spänningsmoment.

När man tittar på Kapitel1, forumet där så många med författardrömmar fått en röst, så inser man att många försöker skriva spänningsromaner. Det är inte konstigt, vi är ju många som vill läsa det och ständigt letar efter en ny roman man inte kan lägga i från sig. Det finns ju trots allt en marknad för dem.
Men de flesta spänningsromaner liknar varandra och författarna slår knut på sig själva för att hitta på något nytt (det gäller även publicerade och etablerade författare).

Man drabbas alltid av besvikelse när man förpassar ett alster som man har lagt ned mycket tid på till skrivbordslådan. Det finns bara ett botemedel mot besvikelse. Skriva på något annat så länge. Jag har redan börjat. Det känns skönt att ägna sig åt något bara för att det är kul.

Och så vill jag passa på att önska er alla ett
GOTT NYTT SKRIVARÅR!!

tisdag 23 december 2008

God Jul i skrivarstugan

Jag vet inte om det blir så mycket skrivet i jul. Kanske mer läst.

Men under de senaste dagarna har jag funderat alltmer på att åter ge mig i kast med ett gammalt manus som ligger i skrivbordslådan. Ett manus som jag började skriva när jag återupptog mitt författande 2005.
Nu har berättelsen legat till sig ett tag och storyn i sig tror jag håller. Men det blir att skriva om. Jag inser att jag har utvecklats sedan jag började.

Arbetsnamnet är När allt jag vill och det är en berättelse om en ung nyprästvigd man och den utspelar sig i slutet av åttiotalet. Alltså innan män som är motståndare till prästvigda kvinnor slutade bli prästvigda. För det är han; en ung kvinnoprästmotståndare som får sitt missiv i en förort i Göteborg. Och där träffar han en jämnårig kvinna som kämpar med en kallelse att bli just... präst.
Mer ska jag inte avslöja nu.

Ingen spänningsroman, men förhoppningsvis ska den var tillräckligt spännande i sig.

GOD JUL
GOTT NYTT ÅR

önskar jag alla skrivartokiga.



onsdag 10 december 2008

Följebrev del II

Ett tidigare inlägg handlade om att skriva följebrev till förlagen. Anns och Hans-Olovs ord, och nu också Piratförlagets Mattias Boströms på Kapitel1:s forum, har fått mig att sätta i gång att öva mig att skriva följebrev.
Speciellt det där med att försöka "sälja" sitt manus till förlaget genom att skriva en sorts baksidestext, den text på baksidan av en färdig bok som ska sälja boken.
Lättare sagt än gjort. Den ultimata övningen i att skriva extremt kortfattat, få med allt man vill och samtidigt väcka intresse.




torsdag 4 december 2008

Post-second-draft-depp

... eller vad man nu ska kalla det.

Jag har plötsligt drabbats av post-andra-utkast-depp.

Just nu är jag fullkomligt övertygad om att:

  1. min berättelse är inte unik på något sätt
  2. mina karaktärer väcker inget intresse hos läsaren
  3. intrigen är seg och tråkig
  4. inledningen fångar inte läsaren

... det enda som är kvar är "snyggt språk".

Snyggt språk får ingen bok utgiven. Speciellt inte en bok av en debutant.


NaNoWriMo Dag 9

 Hur går det för alla NaNoWriMo:are där ute? Min start har varit seg. Jag lyckades inte med min stategi att skriva mycket de första dagarna,...